zamknij

Zabajone

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Zakosztuj bajecznego deseru!
Ugotowałem to!21
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Autor: StockFood/AgencjaFreeZabajone

Składniki

  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 200 ml wina Marsala
  • 6 podłużnych biszkoptów
0
17

Sposób przygotowania:

  • Niewysoki garnek napełnij do połowy wodą. Zagotuj i zmniejsz gaz.
  • Żółtka przełóż do miski, dodaj cukier i ubijaj energicznie przy pomocy trzepaczki.
  • Gdy masa będzie puszysta, ustaw miskę nad parą wodną (tak, aby nie dotykała powierzchni wody) i dalej ubijaj. Cały czas mieszając, powoli wlewaj Marsala.
  • Gdy masa będzie puszysta i gęsta, zdejmij z ognia, mieszaj jeszcze chwilę i rozlej do szklanek.
  • Podawaj natychmiast z podłużnymi biszkoptami.
Zainspiruj nas

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Można zamiast wina dodać wudki?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zamiast cukru można dodać miód i trochę serka mascapone...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Mam zamiar przyrządzić to cudo! :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Mogę czymś zastąpić to wino Marsala?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  dowolnym likierem

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      ja dodałam likier amaretto - pyszne wyszło!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Pysznie to wygląda

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              bardzo smaczne

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                  Babka ziemniaczana

                                  Podlaski specjał

                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                  Przepis 14

                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                  Ogień w gardle!

                                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                                  Atletyczny kurczak

                                  Pomysł na lekkie drugie danie

                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                  Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                  Przepis 1017

                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                  Burgery z musztardą i boczkiem

                                  W klimacie amerykańskiego baru

                                  Pudding z bagietki Przepis 17

                                  Pudding z bagietki

                                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                  tvnpix