zamknij

Zakwas na żur

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Zakwas Piotra Kucharskiego
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaZakwas na żur

Składniki

  • 1 szklanka  mąki żytniej razowej
  • 1 piętka chleba żytniego na zakwasie
  • 800-1000 ml  letniej przegotowanej wody
  • 4 ząbki  czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskiego
  • 7-8 pieprzu
0
5

Sposób przygotowania:

Mąkę i chleb ułożyć w słoiku, zalać wodą. Dodać czosnek i przyprawy. Wymieszać i odstawić w ciepłe i chłodne miejsce na 3-4 dni.

Zainspiruj nas

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Raz dziennie trzeba lyzka zamieszac.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja bez chleba. I na 4-5 dni w pokojowej temperaturze.Moze byc w ciemnym miejscu.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          żur ma stac w ciepłym miejscu nie chłodnym,wiec myśle ze miało to byc ciepłe i ciemne miejsce.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Pewnie chodziło o ciemne i chłodne miejsce

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Chodziło pewnie o ciemne i chłodne miejsce

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      na noc do lodowki a rano na sloneczko, albo na piecyku w otwartym oknie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          też główkuje,jak to zrobić:)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              opis sposobu przygotowania troche bez sensu - to gdzie odstawic ten zakwas - w cieple czy chlodne miejsce? bo w cieple i chlodne na raz to raczej trudno bedzie...

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                  Kolorowa samba warzywna

                                  Zdrowe i pyszne danie

                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                  Przepis 14

                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                  Ogień w gardle!

                                  Pudding z bagietki Przepis 17

                                  Pudding z bagietki

                                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                  Kotlety po grecku

                                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                  Corpus delicti końca lata

                                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                  Kotlety mielone na ostro

                                  Nowa wersja znanego dania

                                  tvnpix