zamknij

Zakwas na żur z willi tuŻur

Przepis

przyprawy Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Gliniany garnek, mąka, woda, lniana serwetka... i kisimy!
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Marzena Fryszkazakwas na żur Marzena Fryszka

Składniki

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 2 l  wody
  • 1-3 ząbki  czosnku
  • 1 kromka  razowego chleba
0
4

Sposób przygotowania:

  • Wodę przegotuj i wystudź. Do wystudzonej wody wsyp mąkę, dodaj czosnek – w zależności od Twoich upodobań smakowych, od 1 do 3 ząbków (w całości) i kromkę chleba razowego; jeśli pieczesz w domu chleb na zakwasie zamiast kromki chleba możesz dodać czubatą łyżkę zakwasu chlebowego.
  • Wszystkie składniki wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 4-5 dni. Po tym czasie zakwas na żurek powinien być gotowy – gdy żur ukiśnie ma kwaskowy smak i przyjemny zapach.
  • Zakwas najlepiej ukiś w glinianym lub kamiennym naczyniu (tradycyjnie zwanym żurownikiem), a do mieszania użyj drewnianej łyżki.
  • Naczynie przykryj lnianą serwetką lub gazą (niezbędny jest dostęp powietrza).
  • Po ukiszeniu (jeśli nie wykorzystasz na raz całego zakwasu do przygotowania żuru) resztę przechowuj w chłodnym miejscu – w lodówce bądź piwnicy, także przykryty gazą lub ściereczką (szczelnie zamknięty potrafi złapać zapach stęchlizny).
  • Niewielką ilość zakwasu dobrze jest wykorzystać do przygotowania następnej jego porcji.

 

Tradycyjny przepis na zakwas podała nam Willa tuŻur – pensjonat agroturystyczny ze wsi Żur w Borach Tucholskich - która oferuje całoroczny wypoczynek na terenie malowniczego Wdeckiego Parku Krajobrazowego, w tym domowe posiłki oparte o lokalne, sezonowo dostępne produkty z elementami tradycyjnej kuchni regionalnej.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix