zamknij

Zakwas na żur z willi tuŻur

Przepis

przyprawy Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Gliniany garnek, mąka, woda, lniana serwetka... i kisimy!
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Marzena Fryszkazakwas na żur Marzena Fryszka

Składniki

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 2 l  wody
  • 1-3 ząbki  czosnku
  • 1 kromka  razowego chleba
0
4

Sposób przygotowania:

  • Wodę przegotuj i wystudź. Do wystudzonej wody wsyp mąkę, dodaj czosnek – w zależności od Twoich upodobań smakowych, od 1 do 3 ząbków (w całości) i kromkę chleba razowego; jeśli pieczesz w domu chleb na zakwasie zamiast kromki chleba możesz dodać czubatą łyżkę zakwasu chlebowego.
  • Wszystkie składniki wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 4-5 dni. Po tym czasie zakwas na żurek powinien być gotowy – gdy żur ukiśnie ma kwaskowy smak i przyjemny zapach.
  • Zakwas najlepiej ukiś w glinianym lub kamiennym naczyniu (tradycyjnie zwanym żurownikiem), a do mieszania użyj drewnianej łyżki.
  • Naczynie przykryj lnianą serwetką lub gazą (niezbędny jest dostęp powietrza).
  • Po ukiszeniu (jeśli nie wykorzystasz na raz całego zakwasu do przygotowania żuru) resztę przechowuj w chłodnym miejscu – w lodówce bądź piwnicy, także przykryty gazą lub ściereczką (szczelnie zamknięty potrafi złapać zapach stęchlizny).
  • Niewielką ilość zakwasu dobrze jest wykorzystać do przygotowania następnej jego porcji.

 

Tradycyjny przepis na zakwas podała nam Willa tuŻur – pensjonat agroturystyczny ze wsi Żur w Borach Tucholskich - która oferuje całoroczny wypoczynek na terenie malowniczego Wdeckiego Parku Krajobrazowego, w tym domowe posiłki oparte o lokalne, sezonowo dostępne produkty z elementami tradycyjnej kuchni regionalnej.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix