zamknij

Zakwas Ryszarda Majewskiego

Przepis

przyprawy Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Już czas na przygotowanie zakwasu na żur!
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeMąka razowa

Składniki

  • 1 l wody przegotowanej
  • 6 łyżek razowej mąki żytniej
  • 6 ząbków  czosnku (obranych i pokrojonych w grube plastry)
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • 12 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 kromka chleba razowego (najlepiej grubsza piętka)
0
3
  • Do glinianego garnka wsyp mąkę i mieszaj trzepaczką, stopniowo wlewaj wodę.
  • Dodaj pozostałe składniki zakwasu, dokładnie wymieszaj i przykryj garnek talerzykiem.
  • Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce (w zależności od temperatury zakwas będzie się kisił 3-7 dni).
  • W trakcie okresu kiszenia kilka razy mieszaj składniki.
  • Gdy zobaczysz, że zakwas już „pracuje”, daj mu jeszcze kilka dni. Dobry zakwas powinien charakterystycznie pachnieć, ale nie powinien pokrywać się pleśnią.
  • Przed jego użyciem wyjmij wszystkie pływające składniki poza mąką.

Przepis przygotował Ryszard Majewski, właściciel Akademii Smaków Ryszarda Majewskiego, gdzie odbywają się szkolenia, profesjonalne pokazy sztuki kulinarnej, gotowanie z samym szefem i jego teamem oraz kulinarne spotkania.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

zakwasu się dodaje do żuru.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      katban24

      to musi być dobre

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          tvnpix