zamknij

Zakwas Ryszarda Majewskiego

Przepis

przyprawy Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Już czas na przygotowanie zakwasu na żur!
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: StockFood/AgencjaFreeMąka razowa

Składniki

  • 1 l wody przegotowanej
  • 6 łyżek razowej mąki żytniej
  • 6 ząbków  czosnku (obranych i pokrojonych w grube plastry)
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • 12 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 kromka chleba razowego (najlepiej grubsza piętka)
0
3
  • Do glinianego garnka wsyp mąkę i mieszaj trzepaczką, stopniowo wlewaj wodę.
  • Dodaj pozostałe składniki zakwasu, dokładnie wymieszaj i przykryj garnek talerzykiem.
  • Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce (w zależności od temperatury zakwas będzie się kisił 3-7 dni).
  • W trakcie okresu kiszenia kilka razy mieszaj składniki.
  • Gdy zobaczysz, że zakwas już „pracuje”, daj mu jeszcze kilka dni. Dobry zakwas powinien charakterystycznie pachnieć, ale nie powinien pokrywać się pleśnią.
  • Przed jego użyciem wyjmij wszystkie pływające składniki poza mąką.

Przepis przygotował Ryszard Majewski, właściciel Akademii Smaków Ryszarda Majewskiego, gdzie odbywają się szkolenia, profesjonalne pokazy sztuki kulinarnej, gotowanie z samym szefem i jego teamem oraz kulinarne spotkania.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

zakwasu się dodaje do żuru.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      katban24

      to musi być dobre

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          tvnpix