zamknij

Zakwas Ryszarda Majewskiego

Przepis

przyprawy Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Już czas na przygotowanie zakwasu na żur!
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeMąka razowa

Składniki

  • 1 l wody przegotowanej
  • 6 łyżek razowej mąki żytniej
  • 6 ząbków  czosnku (obranych i pokrojonych w grube plastry)
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • 12 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 kromka chleba razowego (najlepiej grubsza piętka)
0
3
  • Do glinianego garnka wsyp mąkę i mieszaj trzepaczką, stopniowo wlewaj wodę.
  • Dodaj pozostałe składniki zakwasu, dokładnie wymieszaj i przykryj garnek talerzykiem.
  • Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce (w zależności od temperatury zakwas będzie się kisił 3-7 dni).
  • W trakcie okresu kiszenia kilka razy mieszaj składniki.
  • Gdy zobaczysz, że zakwas już „pracuje”, daj mu jeszcze kilka dni. Dobry zakwas powinien charakterystycznie pachnieć, ale nie powinien pokrywać się pleśnią.
  • Przed jego użyciem wyjmij wszystkie pływające składniki poza mąką.

Przepis przygotował Ryszard Majewski, właściciel Akademii Smaków Ryszarda Majewskiego, gdzie odbywają się szkolenia, profesjonalne pokazy sztuki kulinarnej, gotowanie z samym szefem i jego teamem oraz kulinarne spotkania.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

zakwasu się dodaje do żuru.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      katban24

      to musi być dobre

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          tvnpix