zamknij

Zapiekane filety rybne

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Pascal Brodnicki poleca!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNZapiekane filety rybne

Składniki

  • 500 g filetów z dorsza
  • 2  małe czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 1 nieduża marchew pokrojona w plasterki
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  •  oliwa z oliwek
  •  sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 cytryna pokrojona w cienkie talarki
  • 1 pęczek bouquet garni (świeże liście laurowe, tymianek, rozmaryn)
  •  białe wytrawne wino
  • 2 ząbki czosnku w łupinach
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
0
0
  • Wlej odrobinę oliwy do żaroodpornego naczynia i dokładnie rozprowadź. Dno naczynia oprósz solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu czerwoną cebulę i marchew. Całość wymieszaj. Dorzuć połowę pomidorów.
  • Filety z dorsza dopraw z obu stron solą i pieprzem. Połóż filety na warzywach. Na nie ułóż plastry cytryny. Pomiędzy filetami umieść Bouquet garni. Wszystko skrop 2 - 3 łyżkami białego wina i oliwą z oliwek.
  • Rozgnieć ząbki czosnku i ułóż je w brytfance. Dopraw całość solą i pieprzem.
  • Na wierzch ułóż pozostałą część pomidorów.
  • Potrawę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, na 5 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz rybę jeszcze przez 10 minut.
  • Wyłóż filet wraz z warzywami na talerz. Polej odrobiną winnego sosu z brytfanny i posyp natką pietruszki. Gotowe! Bon appetit!

Rady:
Pamiętaj, żeby nie kroić zbyt grubo marchwi. Jej zdrewniała, środkowa część, może się wtedy dużo dłużej gotować niż pozostała część składników. Jeśli chcesz skropić potrawę białym winem prosto z butelki, kciukiem reguluj moc strumienia. To pozwoli łatwo kontrolować ilość wypływającego wina.

Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix