zamknij

Zapiekane filety rybne

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Pascal Brodnicki poleca!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNZapiekane filety rybne

Składniki

  • 500 g filetów z dorsza
  • 2  małe czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 1 nieduża marchew pokrojona w plasterki
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  •  oliwa z oliwek
  •  sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 cytryna pokrojona w cienkie talarki
  • 1 pęczek bouquet garni (świeże liście laurowe, tymianek, rozmaryn)
  •  białe wytrawne wino
  • 2 ząbki czosnku w łupinach
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
0
0
  • Wlej odrobinę oliwy do żaroodpornego naczynia i dokładnie rozprowadź. Dno naczynia oprósz solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu czerwoną cebulę i marchew. Całość wymieszaj. Dorzuć połowę pomidorów.
  • Filety z dorsza dopraw z obu stron solą i pieprzem. Połóż filety na warzywach. Na nie ułóż plastry cytryny. Pomiędzy filetami umieść Bouquet garni. Wszystko skrop 2 - 3 łyżkami białego wina i oliwą z oliwek.
  • Rozgnieć ząbki czosnku i ułóż je w brytfance. Dopraw całość solą i pieprzem.
  • Na wierzch ułóż pozostałą część pomidorów.
  • Potrawę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, na 5 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz rybę jeszcze przez 10 minut.
  • Wyłóż filet wraz z warzywami na talerz. Polej odrobiną winnego sosu z brytfanny i posyp natką pietruszki. Gotowe! Bon appetit!

Rady:
Pamiętaj, żeby nie kroić zbyt grubo marchwi. Jej zdrewniała, środkowa część, może się wtedy dużo dłużej gotować niż pozostała część składników. Jeśli chcesz skropić potrawę białym winem prosto z butelki, kciukiem reguluj moc strumienia. To pozwoli łatwo kontrolować ilość wypływającego wina.

Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix