zamknij

Zapiekane filety rybne

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Pascal Brodnicki poleca!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNZapiekane filety rybne

Składniki

  • 500 g filetów z dorsza
  • 2  małe czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 1 nieduża marchew pokrojona w plasterki
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  •  oliwa z oliwek
  •  sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 cytryna pokrojona w cienkie talarki
  • 1 pęczek bouquet garni (świeże liście laurowe, tymianek, rozmaryn)
  •  białe wytrawne wino
  • 2 ząbki czosnku w łupinach
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
0
0
  • Wlej odrobinę oliwy do żaroodpornego naczynia i dokładnie rozprowadź. Dno naczynia oprósz solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu czerwoną cebulę i marchew. Całość wymieszaj. Dorzuć połowę pomidorów.
  • Filety z dorsza dopraw z obu stron solą i pieprzem. Połóż filety na warzywach. Na nie ułóż plastry cytryny. Pomiędzy filetami umieść Bouquet garni. Wszystko skrop 2 - 3 łyżkami białego wina i oliwą z oliwek.
  • Rozgnieć ząbki czosnku i ułóż je w brytfance. Dopraw całość solą i pieprzem.
  • Na wierzch ułóż pozostałą część pomidorów.
  • Potrawę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, na 5 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz rybę jeszcze przez 10 minut.
  • Wyłóż filet wraz z warzywami na talerz. Polej odrobiną winnego sosu z brytfanny i posyp natką pietruszki. Gotowe! Bon appetit!

Rady:
Pamiętaj, żeby nie kroić zbyt grubo marchwi. Jej zdrewniała, środkowa część, może się wtedy dużo dłużej gotować niż pozostała część składników. Jeśli chcesz skropić potrawę białym winem prosto z butelki, kciukiem reguluj moc strumienia. To pozwoli łatwo kontrolować ilość wypływającego wina.

Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix