zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Zapiekane jesienne jabłka z cydrem

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kulinarna Fuzja
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kulinarna-fuzja.blogspot.comZapiekane jesienne jabłka z cydrem

Składniki

  • 110g masła Lurpak
  • 220g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 5 jabłek (naszego ulubionego rodzaju)
  • 2 łyżki cynamonu
  • 400 cydru z butelki
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 łyżka cukru brązowego (na wierzch)
  • trochę mleka do posmarowania (na wierzch)
  • garść orzechów laskowych i włoskich
  • 1 łyżka miodu
0
0

Sposób przygotowania:

  • Wyrabiamy ciasto kruche (możemy nawet kilka dni przed- wtedy wkładamy do zamrażalnika). Jeśli robimy je na bieżąco, wyrabiamy ciasto z kulę i zawijamy w folię. Odkładamy na min.30min. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
  • Usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do miski. Zasypujemy dużą ilością cynamonu oraz przyprawy korzennej.
  • W garnku z grubym dnem rozpuszczamy dużą łyżkę masła i wrzucamy jabłka. Dolewamy cydr i miód. Gotujemy, aż będą miękkie na małym ogniu, ok.6min. Możemy dodać także rodzynki lub suszoną żurawinę Układamy partiami w formie.
  • A górę przykrywam rozwałkowanym plackiem ciasta. Na środku robimy dziurkę,a wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. 10min przed końcem układamy orzechy włoskie na górę ciasta. Pieczemy w 180C ok.20min, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

tvnpix