zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Zapiekane jesienne jabłka z cydrem

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kulinarna Fuzja
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: kulinarna-fuzja.blogspot.comZapiekane jesienne jabłka z cydrem

Składniki

  • 110g masła Lurpak
  • 220g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 5 jabłek (naszego ulubionego rodzaju)
  • 2 łyżki cynamonu
  • 400 cydru z butelki
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 łyżka cukru brązowego (na wierzch)
  • trochę mleka do posmarowania (na wierzch)
  • garść orzechów laskowych i włoskich
  • 1 łyżka miodu
0
0

Sposób przygotowania:

  • Wyrabiamy ciasto kruche (możemy nawet kilka dni przed- wtedy wkładamy do zamrażalnika). Jeśli robimy je na bieżąco, wyrabiamy ciasto z kulę i zawijamy w folię. Odkładamy na min.30min. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
  • Usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do miski. Zasypujemy dużą ilością cynamonu oraz przyprawy korzennej.
  • W garnku z grubym dnem rozpuszczamy dużą łyżkę masła i wrzucamy jabłka. Dolewamy cydr i miód. Gotujemy, aż będą miękkie na małym ogniu, ok.6min. Możemy dodać także rodzynki lub suszoną żurawinę Układamy partiami w formie.
  • A górę przykrywam rozwałkowanym plackiem ciasta. Na środku robimy dziurkę,a wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. 10min przed końcem układamy orzechy włoskie na górę ciasta. Pieczemy w 180C ok.20min, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix