zamknij

Zapiekane kokardki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Aromatyczny makaron w delikatnym sosie
Ugotowałem to!63
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
12komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Zapiekane kokardki
Autor: tvn styleKokardki zapiekane pod beszamelem

Składniki

  • 200 g makaronu kokardek
  • 200 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml mleka
  • 1 cebula
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 25 g mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • do smaku tymianek
  • do smaku oregano
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 50 g tartego parmezanu
0
44

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie - powinnien być lekko twardy (skróć proces gotowania o jakieś 2 minuty w stosunku do czasu podanego na opakowaniu).
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj i przysmaż na odrobinie oliwy, po chwili wrzuć mięso, smaż około 7 minut, aż zmieni kolor.
  • W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy.W małym garnku rozpuść mało, dodaj mąkę, wymieszaj, bardzo powoli wlewaj mleko.
  • Mieszaj cały czas trzepaczką aż uzyskasz gładką konsystencje, dopraw do smaku. Przecier pomidorowy podgrzej, dopraw do smaku.
  • Wlej go na dno naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kokardki, polej je połową sosu beszamelowego, potem dodaj sosem mięsny, a na samą górę dodaj beszamel i ser.
  • Zapiekaj w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Zainspiruj nas

Komentarze (12)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Anka ale ty jesteś irytująca !!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Pani Aniu! Lubię oglądać Pani program "Pyszne 25", ale na litość boską, niech Pani przestanie mówić "oł" zamiast "ą". Jak usłyszałam: Cieszcie sieł chwiloł, cieszcie sieł czekoladoł, to aż mi się przykro zrobiło...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Lubie ogladac Pani program. Pokazuje Pani ciekawe i smaczne potrawy, ale niech Pani przestanie ciagle poprawiac wlosy i nastepnie dotykac productow. Jest to odrazajace...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              przestań krytykować !!! czasami ludzie mają taki akcent!!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  czy moglibyscie tą panią zastąpić Basia lub Kingą-o wiele lepsze wrazenia

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      ok ale co innego jest na filmie a ci innego pisze . Do czego używa gałkę muszkatołowe i oregano. Albo dlaczego pisze żeby dać na spód naczynia przecier pomidorowy a ona daje beszamel ?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          ogladalam kilka pierwszych odcinkow pyszne 25 i moj wniosek jest jeden przepisy są niedopracowane, a potrawy niekoniecznie wysmienite, albo za duzo cukru, albo masla. Osobiscie wole gotowac z Kingą lub Basia bo wszystko się udaje

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Przepis super, aczkolwiek ja dolewam nieco tłuszczu do gotowania makaronu ale tylko dlatego, że dzięki temu woda nie kupi z garnka :) zapiekanka smakowała super, polecam

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  ciekawe jak jej ten beszamel nagle zrobił się taki rzadki?!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      ugotuj pare razy beszamel i nie bedzisz zadawal glupich pytan.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                          Kanapki ze smażoną makrelą

                                          Idealne na śniadanie lub kolację

                                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                          Przepis 22

                                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                          Klasyka na twoim stole

                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                          Pudding z bagietki Przepis 17

                                          Pudding z bagietki

                                          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                          Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                          Szaszłyki wyborne

                                          Nie tylko na sezon grillowy

                                          Kaczka pływaczka Przepis 30

                                          Kaczka pływaczka

                                          Kaczka i ziemniaki na słodko

                                          Przysmak młodości Przepis 137

                                          Przysmak młodości

                                          Kanapka idealna!

                                          tvnpix