zamknij

Zapiekane kokardki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Aromatyczny makaron w delikatnym sosie
Ugotowałem to!63
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
12komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Zapiekane kokardki
Autor: tvn styleKokardki zapiekane pod beszamelem

Składniki

  • 200 g makaronu kokardek
  • 200 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml mleka
  • 1 cebula
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 25 g mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • do smaku tymianek
  • do smaku oregano
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 50 g tartego parmezanu
0
44

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie - powinnien być lekko twardy (skróć proces gotowania o jakieś 2 minuty w stosunku do czasu podanego na opakowaniu).
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj i przysmaż na odrobinie oliwy, po chwili wrzuć mięso, smaż około 7 minut, aż zmieni kolor.
  • W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy.W małym garnku rozpuść mało, dodaj mąkę, wymieszaj, bardzo powoli wlewaj mleko.
  • Mieszaj cały czas trzepaczką aż uzyskasz gładką konsystencje, dopraw do smaku. Przecier pomidorowy podgrzej, dopraw do smaku.
  • Wlej go na dno naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kokardki, polej je połową sosu beszamelowego, potem dodaj sosem mięsny, a na samą górę dodaj beszamel i ser.
  • Zapiekaj w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Zainspiruj nas

Komentarze (12)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Anka ale ty jesteś irytująca !!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Pani Aniu! Lubię oglądać Pani program "Pyszne 25", ale na litość boską, niech Pani przestanie mówić "oł" zamiast "ą". Jak usłyszałam: Cieszcie sieł chwiloł, cieszcie sieł czekoladoł, to aż mi się przykro zrobiło...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Lubie ogladac Pani program. Pokazuje Pani ciekawe i smaczne potrawy, ale niech Pani przestanie ciagle poprawiac wlosy i nastepnie dotykac productow. Jest to odrazajace...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              przestań krytykować !!! czasami ludzie mają taki akcent!!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  czy moglibyscie tą panią zastąpić Basia lub Kingą-o wiele lepsze wrazenia

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      ok ale co innego jest na filmie a ci innego pisze . Do czego używa gałkę muszkatołowe i oregano. Albo dlaczego pisze żeby dać na spód naczynia przecier pomidorowy a ona daje beszamel ?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          ogladalam kilka pierwszych odcinkow pyszne 25 i moj wniosek jest jeden przepisy są niedopracowane, a potrawy niekoniecznie wysmienite, albo za duzo cukru, albo masla. Osobiscie wole gotowac z Kingą lub Basia bo wszystko się udaje

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Przepis super, aczkolwiek ja dolewam nieco tłuszczu do gotowania makaronu ale tylko dlatego, że dzięki temu woda nie kupi z garnka :) zapiekanka smakowała super, polecam

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  ciekawe jak jej ten beszamel nagle zrobił się taki rzadki?!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      ugotuj pare razy beszamel i nie bedzisz zadawal glupich pytan.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Chleb orzechowy Przepis 112

                                          Chleb orzechowy

                                          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                          Przysmak młodości Przepis 137

                                          Przysmak młodości

                                          Kanapka idealna!

                                          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                          Deser z mrożonych truskawek

                                          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                          Bifeki faszerowane serem feta

                                          Kotlety po grecku

                                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                          Grillowany ser halloumi

                                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                                          Zupa tajska Kasi Klich
                                          Przepis 14

                                          Zupa tajska Kasi Klich

                                          Ogień w gardle!

                                          tvnpix