zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Zapiekane pieczarki z mięsną niespodzianką i pietruszkową skorupką

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
okolicepalnika blox pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: okolicepalnika.blox.plZapiekane pieczarki z mięsną niespodzianką i pietruszkową skorupką

Składniki

  • 50 g marchewki
  • 12 dużych pieczarek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 niewielki ząbek czosnku
  • 70 g parmezanu
  • 2 łyżeczki masła Lurpak
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 bułka kajzerka
  • 150ml wytrawnego czerwonego wina
  • 50 g selera naciowego
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 2 pasty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
0
2

Sposób przygotowania:

  • Zacznijmy od bardzo podstawowego sosu pomidorowego. Na patelni (w wersji dla nielubiących zmywać może być to to samo naczynie żaroodporne w którym będziemy wszystko zapiekać) lekko rumienimy posiekaną cebulę i czosnek.
  • Następnie dodajemy do niej pastę pomidorową i pokrojone drobno nóżki z pieczarek, chwilę przesmażamy, a następnie dorzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Sos dusimy tak długo, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a większość wody odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem tymiankiem, bazylią i oregano Na osobnej patelni rumienimy mięso mielone, następnie dodajemy do niego marchewkę startą na drobnych oczkach oraz selera naciowego pokrojonego w kosteczkę, solimy i pieprzymy.
  • Gdy warzywa będą miękkie deglasujemy patelnię winem, gotujemy kilka chwil, aby odparował alkohol, oraz dodajemy kilka łyżek sosu pomidorowego, aby całość była bardziej zwarta. Obrane kapelusze pieczarek osuszamy, a następnie do każdego z nich nakładamy sporą porcję mięsnego farszu. Wszystkie składniki potrzebne na skorupkę (kajzerkę, natkę pietruszki, masło, niewielki ząbek czosnku oraz sól i pieprz) umieszczamy w blenderze i miksujemy, dodajemy parmezan starty na najdrobniejszych oczkach tarki i dokładnie mieszamy.
  • Każdą pieczarkę obficie posypujemy posypką. Pozostały sos pomidorowy rozprowadzamy równomiernie po naczyniu żaroodpornym i wykładamy na nim kapelusze pieczarek.Zapiekamy aż skorupka stanie się złota i chrupiąca, a grzyby miękkie - ok. 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix