zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Zapiekane pieczarki z mięsną niespodzianką i pietruszkową skorupką

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
okolicepalnika blox pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: okolicepalnika.blox.plZapiekane pieczarki z mięsną niespodzianką i pietruszkową skorupką

Składniki

  • 50 g marchewki
  • 12 dużych pieczarek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 niewielki ząbek czosnku
  • 70 g parmezanu
  • 2 łyżeczki masła Lurpak
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 bułka kajzerka
  • 150ml wytrawnego czerwonego wina
  • 50 g selera naciowego
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 2 pasty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
0
2

Sposób przygotowania:

  • Zacznijmy od bardzo podstawowego sosu pomidorowego. Na patelni (w wersji dla nielubiących zmywać może być to to samo naczynie żaroodporne w którym będziemy wszystko zapiekać) lekko rumienimy posiekaną cebulę i czosnek.
  • Następnie dodajemy do niej pastę pomidorową i pokrojone drobno nóżki z pieczarek, chwilę przesmażamy, a następnie dorzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Sos dusimy tak długo, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a większość wody odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem tymiankiem, bazylią i oregano Na osobnej patelni rumienimy mięso mielone, następnie dodajemy do niego marchewkę startą na drobnych oczkach oraz selera naciowego pokrojonego w kosteczkę, solimy i pieprzymy.
  • Gdy warzywa będą miękkie deglasujemy patelnię winem, gotujemy kilka chwil, aby odparował alkohol, oraz dodajemy kilka łyżek sosu pomidorowego, aby całość była bardziej zwarta. Obrane kapelusze pieczarek osuszamy, a następnie do każdego z nich nakładamy sporą porcję mięsnego farszu. Wszystkie składniki potrzebne na skorupkę (kajzerkę, natkę pietruszki, masło, niewielki ząbek czosnku oraz sól i pieprz) umieszczamy w blenderze i miksujemy, dodajemy parmezan starty na najdrobniejszych oczkach tarki i dokładnie mieszamy.
  • Każdą pieczarkę obficie posypujemy posypką. Pozostały sos pomidorowy rozprowadzamy równomiernie po naczyniu żaroodpornym i wykładamy na nim kapelusze pieczarek.Zapiekamy aż skorupka stanie się złota i chrupiąca, a grzyby miękkie - ok. 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix