zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Zapiekane pieczarki z mięsną niespodzianką i pietruszkową skorupką

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
okolicepalnika blox pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: okolicepalnika.blox.plZapiekane pieczarki z mięsną niespodzianką i pietruszkową skorupką

Składniki

  • 50 g marchewki
  • 12 dużych pieczarek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 niewielki ząbek czosnku
  • 70 g parmezanu
  • 2 łyżeczki masła Lurpak
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 bułka kajzerka
  • 150ml wytrawnego czerwonego wina
  • 50 g selera naciowego
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 2 pasty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
0
2

Sposób przygotowania:

  • Zacznijmy od bardzo podstawowego sosu pomidorowego. Na patelni (w wersji dla nielubiących zmywać może być to to samo naczynie żaroodporne w którym będziemy wszystko zapiekać) lekko rumienimy posiekaną cebulę i czosnek.
  • Następnie dodajemy do niej pastę pomidorową i pokrojone drobno nóżki z pieczarek, chwilę przesmażamy, a następnie dorzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Sos dusimy tak długo, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a większość wody odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem tymiankiem, bazylią i oregano Na osobnej patelni rumienimy mięso mielone, następnie dodajemy do niego marchewkę startą na drobnych oczkach oraz selera naciowego pokrojonego w kosteczkę, solimy i pieprzymy.
  • Gdy warzywa będą miękkie deglasujemy patelnię winem, gotujemy kilka chwil, aby odparował alkohol, oraz dodajemy kilka łyżek sosu pomidorowego, aby całość była bardziej zwarta. Obrane kapelusze pieczarek osuszamy, a następnie do każdego z nich nakładamy sporą porcję mięsnego farszu. Wszystkie składniki potrzebne na skorupkę (kajzerkę, natkę pietruszki, masło, niewielki ząbek czosnku oraz sól i pieprz) umieszczamy w blenderze i miksujemy, dodajemy parmezan starty na najdrobniejszych oczkach tarki i dokładnie mieszamy.
  • Każdą pieczarkę obficie posypujemy posypką. Pozostały sos pomidorowy rozprowadzamy równomiernie po naczyniu żaroodpornym i wykładamy na nim kapelusze pieczarek.Zapiekamy aż skorupka stanie się złota i chrupiąca, a grzyby miękkie - ok. 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix