zamknij

Zapiekanka dyniowa

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pomysł na jesienny obiad
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNZapiekanka dyniowa DDTVN

Składniki

  •  sól, pieprz
  • 2 łyżeczki łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 pory
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 gałązek tymianku
  • 1 duża lub 2 małe dynie piżmowe
  • 300 ml śmietany 30%
  • garść orzechów laskowych
  • 4 łyżki łyżki
0
0
  • Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojony w krążki por, czosnek oraz 6 gałązek tymianku aż por będzie miękki.
  • Dynię obierz, zaczynając od węższej strony pokrój na cienki plasterki. Gdy dojdziesz do części gdzie są pestki, wydrąż miąższ z pestkami i pokrój na małe kawałki.
  • Plasterki dyni ułóż w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę przełóż podduszonym porem, dopraw solą i pieprzem.
  • Pokrojoną cześć dyni przełóż do garnka, zalej śmietaną, dodaj pozostały tymianek i gotuj aż miąższ będzie miękki.
  • Zmiksuj na puree i zalej zapiekankę. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i bułką tartą.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C przez 20 min.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A te 4 łyżki,łyżki to mają być pokrojone,czy zmielone,a może uterte ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      tvnpix