zamknij

Zapiekanka dyniowa

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pomysł na jesienny obiad
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNZapiekanka dyniowa DDTVN

Składniki

  •  sól, pieprz
  • 2 łyżeczki łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 pory
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 gałązek tymianku
  • 1 duża lub 2 małe dynie piżmowe
  • 300 ml śmietany 30%
  • garść orzechów laskowych
  • 4 łyżki łyżki
0
0
  • Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojony w krążki por, czosnek oraz 6 gałązek tymianku aż por będzie miękki.
  • Dynię obierz, zaczynając od węższej strony pokrój na cienki plasterki. Gdy dojdziesz do części gdzie są pestki, wydrąż miąższ z pestkami i pokrój na małe kawałki.
  • Plasterki dyni ułóż w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę przełóż podduszonym porem, dopraw solą i pieprzem.
  • Pokrojoną cześć dyni przełóż do garnka, zalej śmietaną, dodaj pozostały tymianek i gotuj aż miąższ będzie miękki.
  • Zmiksuj na puree i zalej zapiekankę. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i bułką tartą.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C przez 20 min.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A te 4 łyżki,łyżki to mają być pokrojone,czy zmielone,a może uterte ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      tvnpix