zamknij

Zapiekanka dyniowa

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pomysł na jesienny obiad
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNZapiekanka dyniowa DDTVN

Składniki

  •  sól, pieprz
  • 2 łyżeczki łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 pory
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 gałązek tymianku
  • 1 duża lub 2 małe dynie piżmowe
  • 300 ml śmietany 30%
  • garść orzechów laskowych
  • 4 łyżki łyżki
0
0
  • Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojony w krążki por, czosnek oraz 6 gałązek tymianku aż por będzie miękki.
  • Dynię obierz, zaczynając od węższej strony pokrój na cienki plasterki. Gdy dojdziesz do części gdzie są pestki, wydrąż miąższ z pestkami i pokrój na małe kawałki.
  • Plasterki dyni ułóż w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę przełóż podduszonym porem, dopraw solą i pieprzem.
  • Pokrojoną cześć dyni przełóż do garnka, zalej śmietaną, dodaj pozostały tymianek i gotuj aż miąższ będzie miękki.
  • Zmiksuj na puree i zalej zapiekankę. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i bułką tartą.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C przez 20 min.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A te 4 łyżki,łyżki to mają być pokrojone,czy zmielone,a może uterte ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      tvnpix