zamknij

Zapiekanka dyniowa

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pomysł na jesienny obiad
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNZapiekanka dyniowa DDTVN

Składniki

  •  sól, pieprz
  • 2 łyżeczki łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 pory
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 gałązek tymianku
  • 1 duża lub 2 małe dynie piżmowe
  • 300 ml śmietany 30%
  • garść orzechów laskowych
  • 4 łyżki łyżki
0
0
  • Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojony w krążki por, czosnek oraz 6 gałązek tymianku aż por będzie miękki.
  • Dynię obierz, zaczynając od węższej strony pokrój na cienki plasterki. Gdy dojdziesz do części gdzie są pestki, wydrąż miąższ z pestkami i pokrój na małe kawałki.
  • Plasterki dyni ułóż w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę przełóż podduszonym porem, dopraw solą i pieprzem.
  • Pokrojoną cześć dyni przełóż do garnka, zalej śmietaną, dodaj pozostały tymianek i gotuj aż miąższ będzie miękki.
  • Zmiksuj na puree i zalej zapiekankę. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i bułką tartą.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C przez 20 min.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A te 4 łyżki,łyżki to mają być pokrojone,czy zmielone,a może uterte ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      tvnpix