zamknij

Zapiekanka dyniowa

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pomysł na jesienny obiad
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNZapiekanka dyniowa DDTVN

Składniki

  •  sól, pieprz
  • 2 łyżeczki łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 pory
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 gałązek tymianku
  • 1 duża lub 2 małe dynie piżmowe
  • 300 ml śmietany 30%
  • garść orzechów laskowych
  • 4 łyżki łyżki
0
0
  • Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojony w krążki por, czosnek oraz 6 gałązek tymianku aż por będzie miękki.
  • Dynię obierz, zaczynając od węższej strony pokrój na cienki plasterki. Gdy dojdziesz do części gdzie są pestki, wydrąż miąższ z pestkami i pokrój na małe kawałki.
  • Plasterki dyni ułóż w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę przełóż podduszonym porem, dopraw solą i pieprzem.
  • Pokrojoną cześć dyni przełóż do garnka, zalej śmietaną, dodaj pozostały tymianek i gotuj aż miąższ będzie miękki.
  • Zmiksuj na puree i zalej zapiekankę. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i bułką tartą.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C przez 20 min.
Zainspiruj nas

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix