zamknij

Zapiekanka mięsna z beszamelem i ziemniakami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
Prostota i wyśmienity smak!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVNZapiekanka mięsna z beszamelem z ziemniakami

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 ziemniaki
  • 250 g przecieru pomidorowego (lub passaty pomidorowej)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 l mleka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • do smaku sól i pieprz
  • garść świeżej bazylii
  • szczypta oregano
  • szczypta kolendry
  • szczypta gałka muszkatołowa
  • szczypta kminku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść masło w rondlu o grubym dnie, dodaj mąkę i wszystko razem gotuj kilka minut do momentu, aż mąka straci swoją surowość. Mleko zagotuj i gorące dodaj do mąki i masła, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, by nie powstały grudki. Dopraw solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
  • Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę do ziemniaków. Zostaw jednego ziemniaka, pokrój w plastry i odłóż na talerzyk.  Resztę ziemniaków połącz z beszamelem.
  • Cebulę usmaż początkowo na suchej patelni, następie dodaj czosnek, oliwę i przesmaż razem do lekkiego zezłocenia. Dodaj mięso i wymieszaj, żeby nie powstały grudki.
  • Dodaj przecier pomidorowy i duś do odparowania tłuszczu. Dopraw przyprawami i dodaj na koniec świeżą bazylię. Do foremek do muffinek włóż plastry ziemniaka gotowanego, farsz mięsny i na koniec polej beszamelem ziemniaczanym. Zapiecz w piekarniku do lekkiego podrumienienia się sosu.

Przepis z programu "Dzień dobry TVN".

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix