zamknij

Zapiekanka mięsna z beszamelem i ziemniakami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
Prostota i wyśmienity smak!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVNZapiekanka mięsna z beszamelem z ziemniakami

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 ziemniaki
  • 250 g przecieru pomidorowego (lub passaty pomidorowej)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 l mleka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • do smaku sól i pieprz
  • garść świeżej bazylii
  • szczypta oregano
  • szczypta kolendry
  • szczypta gałka muszkatołowa
  • szczypta kminku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść masło w rondlu o grubym dnie, dodaj mąkę i wszystko razem gotuj kilka minut do momentu, aż mąka straci swoją surowość. Mleko zagotuj i gorące dodaj do mąki i masła, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, by nie powstały grudki. Dopraw solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
  • Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę do ziemniaków. Zostaw jednego ziemniaka, pokrój w plastry i odłóż na talerzyk.  Resztę ziemniaków połącz z beszamelem.
  • Cebulę usmaż początkowo na suchej patelni, następie dodaj czosnek, oliwę i przesmaż razem do lekkiego zezłocenia. Dodaj mięso i wymieszaj, żeby nie powstały grudki.
  • Dodaj przecier pomidorowy i duś do odparowania tłuszczu. Dopraw przyprawami i dodaj na koniec świeżą bazylię. Do foremek do muffinek włóż plastry ziemniaka gotowanego, farsz mięsny i na koniec polej beszamelem ziemniaczanym. Zapiecz w piekarniku do lekkiego podrumienienia się sosu.

Przepis z programu "Dzień dobry TVN".

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix