zamknij

Zapiekanka mięsna z beszamelem i ziemniakami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
Prostota i wyśmienity smak!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVNZapiekanka mięsna z beszamelem z ziemniakami

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 ziemniaki
  • 250 g przecieru pomidorowego (lub passaty pomidorowej)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 l mleka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • do smaku sól i pieprz
  • garść świeżej bazylii
  • szczypta oregano
  • szczypta kolendry
  • szczypta gałka muszkatołowa
  • szczypta kminku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść masło w rondlu o grubym dnie, dodaj mąkę i wszystko razem gotuj kilka minut do momentu, aż mąka straci swoją surowość. Mleko zagotuj i gorące dodaj do mąki i masła, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, by nie powstały grudki. Dopraw solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
  • Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę do ziemniaków. Zostaw jednego ziemniaka, pokrój w plastry i odłóż na talerzyk.  Resztę ziemniaków połącz z beszamelem.
  • Cebulę usmaż początkowo na suchej patelni, następie dodaj czosnek, oliwę i przesmaż razem do lekkiego zezłocenia. Dodaj mięso i wymieszaj, żeby nie powstały grudki.
  • Dodaj przecier pomidorowy i duś do odparowania tłuszczu. Dopraw przyprawami i dodaj na koniec świeżą bazylię. Do foremek do muffinek włóż plastry ziemniaka gotowanego, farsz mięsny i na koniec polej beszamelem ziemniaczanym. Zapiecz w piekarniku do lekkiego podrumienienia się sosu.

Przepis z programu "Dzień dobry TVN".

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix