zamknij

Zapiekanka mięsna z beszamelem i ziemniakami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
Prostota i wyśmienity smak!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVNZapiekanka mięsna z beszamelem z ziemniakami

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 ziemniaki
  • 250 g przecieru pomidorowego (lub passaty pomidorowej)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 l mleka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • do smaku sól i pieprz
  • garść świeżej bazylii
  • szczypta oregano
  • szczypta kolendry
  • szczypta gałka muszkatołowa
  • szczypta kminku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść masło w rondlu o grubym dnie, dodaj mąkę i wszystko razem gotuj kilka minut do momentu, aż mąka straci swoją surowość. Mleko zagotuj i gorące dodaj do mąki i masła, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, by nie powstały grudki. Dopraw solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
  • Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę do ziemniaków. Zostaw jednego ziemniaka, pokrój w plastry i odłóż na talerzyk.  Resztę ziemniaków połącz z beszamelem.
  • Cebulę usmaż początkowo na suchej patelni, następie dodaj czosnek, oliwę i przesmaż razem do lekkiego zezłocenia. Dodaj mięso i wymieszaj, żeby nie powstały grudki.
  • Dodaj przecier pomidorowy i duś do odparowania tłuszczu. Dopraw przyprawami i dodaj na koniec świeżą bazylię. Do foremek do muffinek włóż plastry ziemniaka gotowanego, farsz mięsny i na koniec polej beszamelem ziemniaczanym. Zapiecz w piekarniku do lekkiego podrumienienia się sosu.

Przepis z programu "Dzień dobry TVN".

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix