zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Zapiekanka razowa na szparagach z kalafiorem i szynką szwarcwaldzką

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://pasjosmaki.blogspot.com/Zapiekanka razowa na szparagach z kalafiorem i szynką szwarcwaldzką

Składniki

  • 1/4 Kalafiora
  • 12 szparagów zielonych
  • 100 g makaronu razowego
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g sera tartego
  • 1 szklanka mleko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • do smaku wedle uznania sól
0
0

Sposób przygotowania:

  • Sos beszamelowy fajnie pasował do tej zapiekanki, robi się go bardzo łatwo i szybko masło rozpuszczamy, powoli cały czas mieszając dodajemy mąkę, kiedy mąka z masłem się połączy powoli wlewamy mleko cały czas mieszając i przyprawiamy :)
  • Naczynie smarujemy masłem, szparagi już połamane i umyte owijamy plasterkami szynki i układamy na samym spodzie, zostawmy sobie 2-3 na przybranie góry.
  • Następną warstwą jest makaron razowy mocno al dente. Kalafiora wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut w lekko osolonej wodzie, następnie dobrze odsączonego układamy na makaronie.
  • Wylewamy cały sos beszamelowy na zapiekankę.
  • Całość posypujemy startym serem i na wierzchu układamy szparagi przecięte wzdłuż. Wszystko ląduje w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczę się około 30 minut. Prosto, smacznie i jak najbardziej sezonowo :)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix