Zapiekanka razowa na szparagach z kalafiorem i szynką szwarcwaldzką
Przepis konkursowy
kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu:
niezapominajka89zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 1/4 Kalafiora
- 12 szparagów zielonych
- 100 g makaronu razowego
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 100 g sera tartego
- 1 szklanka mleko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- do smaku wedle uznania sól
0
0
Sposób przygotowania:
- Sos beszamelowy fajnie pasował do tej zapiekanki, robi się go bardzo łatwo i szybko masło rozpuszczamy, powoli cały czas mieszając dodajemy mąkę, kiedy mąka z masłem się połączy powoli wlewamy mleko cały czas mieszając i przyprawiamy :)
- Naczynie smarujemy masłem, szparagi już połamane i umyte owijamy plasterkami szynki i układamy na samym spodzie, zostawmy sobie 2-3 na przybranie góry.
- Następną warstwą jest makaron razowy mocno al dente. Kalafiora wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut w lekko osolonej wodzie, następnie dobrze odsączonego układamy na makaronie.
- Wylewamy cały sos beszamelowy na zapiekankę.
- Całość posypujemy startym serem i na wierzchu układamy szparagi przecięte wzdłuż. Wszystko ląduje w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczę się około 30 minut. Prosto, smacznie i jak najbardziej sezonowo :)
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.