zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Zapiekanka razowa na szparagach z kalafiorem i szynką szwarcwaldzką

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://pasjosmaki.blogspot.com/Zapiekanka razowa na szparagach z kalafiorem i szynką szwarcwaldzką

Składniki

  • 1/4 Kalafiora
  • 12 szparagów zielonych
  • 100 g makaronu razowego
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g sera tartego
  • 1 szklanka mleko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • do smaku wedle uznania sól
0
0

Sposób przygotowania:

  • Sos beszamelowy fajnie pasował do tej zapiekanki, robi się go bardzo łatwo i szybko masło rozpuszczamy, powoli cały czas mieszając dodajemy mąkę, kiedy mąka z masłem się połączy powoli wlewamy mleko cały czas mieszając i przyprawiamy :)
  • Naczynie smarujemy masłem, szparagi już połamane i umyte owijamy plasterkami szynki i układamy na samym spodzie, zostawmy sobie 2-3 na przybranie góry.
  • Następną warstwą jest makaron razowy mocno al dente. Kalafiora wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut w lekko osolonej wodzie, następnie dobrze odsączonego układamy na makaronie.
  • Wylewamy cały sos beszamelowy na zapiekankę.
  • Całość posypujemy startym serem i na wierzchu układamy szparagi przecięte wzdłuż. Wszystko ląduje w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczę się około 30 minut. Prosto, smacznie i jak najbardziej sezonowo :)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix