zamknij

Zapiekanka warzywna

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piecz i chrup
Ugotowałem to!11
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Zapiekanka warzywna
Autor: StockFood/AgencjaFree. Zapiekanka warzywna

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • ok. 500 g brokułów
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łodygi natki pietruszki
  • 60-80 g startego parmezanu
  • 20 g masła
  •  dodatkowe masło do wysmarowania formy
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz marchewki i pokrój w plasterki.
  • Odetnij końcówki od cukinii o również pokrój w plastry.
  • Oberwij listki z brokułów a następnie odetnij różyczki dzieląc je na mniejsze cząstki. Pozostały korzeń obierz i również posiekaj.
  • Zagotuj wodę z solą i wrzuć do niej cukinie na 1 minutę. Zagotuj i wyłów. Przełóż do miski z zimną wodą.
  • Następnie do tej samej wody wrzuć marchewkę na 3-4 minuty i również przełóż do miski z wodą.
  • Tak samo postąp z brokułami, gotując przez 4-5 minut i również umieszczając w misce razem z cukiniami i marchewkami.
  • Odcedź warzywa i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem.
  • Wysyp warzywa na dno i rozłóż równomiernie. Dopraw solą, pieprzem.
  • Obierz czosnek i posiekaj w plasterki.
  • Umytą natkę osusz, oberwij listki i drobno posiekaj.
  • Posyp warzywa czosnkiem i natką a na koniec dodaj parmezan i masło podzielone na mniejsze kawałki.
  • Tak przygotowane warzywa wstaw do piekarnik rozgrzanego do 200C, na ok. 10 minut.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix