zamknij

Zapiekanka warzywna

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piecz i chrup
Ugotowałem to!11
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Zapiekanka warzywna
Autor: StockFood/AgencjaFree. Zapiekanka warzywna

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • ok. 500 g brokułów
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łodygi natki pietruszki
  • 60-80 g startego parmezanu
  • 20 g masła
  •  dodatkowe masło do wysmarowania formy
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz marchewki i pokrój w plasterki.
  • Odetnij końcówki od cukinii o również pokrój w plastry.
  • Oberwij listki z brokułów a następnie odetnij różyczki dzieląc je na mniejsze cząstki. Pozostały korzeń obierz i również posiekaj.
  • Zagotuj wodę z solą i wrzuć do niej cukinie na 1 minutę. Zagotuj i wyłów. Przełóż do miski z zimną wodą.
  • Następnie do tej samej wody wrzuć marchewkę na 3-4 minuty i również przełóż do miski z wodą.
  • Tak samo postąp z brokułami, gotując przez 4-5 minut i również umieszczając w misce razem z cukiniami i marchewkami.
  • Odcedź warzywa i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem.
  • Wysyp warzywa na dno i rozłóż równomiernie. Dopraw solą, pieprzem.
  • Obierz czosnek i posiekaj w plasterki.
  • Umytą natkę osusz, oberwij listki i drobno posiekaj.
  • Posyp warzywa czosnkiem i natką a na koniec dodaj parmezan i masło podzielone na mniejsze kawałki.
  • Tak przygotowane warzywa wstaw do piekarnik rozgrzanego do 200C, na ok. 10 minut.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix