zamknij

Zapiekanka z chilli con carne

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Ostra propozycja na kolację
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/ DDTVNZapiekanka z chilli con carne

Składniki

  •  puree:
  • 600 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  •  sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 70 g tartego twardego żółtego sera
  •  chili con carne:
  • 600 g  mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  •  oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 100 ml bulionu warzywnego
  •  chili pieprz Cayenne
  •  ostra papryka
  •  słodka papryka
  •  oregano
  •  kmin rzymski
  •  sól i pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Na oliwie zeszklij cebulę, czosnek z dodatkiem kminu, chili, słodkiej i ostrej papryki.
  • Dodaj wołowinę i smaż przez chwilę.
  • Wrzuć pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu, następnie wrzuć pokrojoną paprykę, a na koniec fasolę.
  • Gotuj na małym ogniu, aż mięso i papryka będą miękkie.
  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, przepuść przez praskę, połącz z masłem, śmietaną serem, dopraw do smaku.
  • Mięso przełóż do żaroodpornej formy, przykryj puree i zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu Ania Starmach.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix