Zapiekanka z chilli con carne
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Anna Starmach
Ostra propozycja na kolację
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- puree:
- 600 g ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 70 g tartego twardego żółtego sera
- chili con carne:
- 600 g mielonej wołowiny
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 100 ml bulionu warzywnego
- chili pieprz Cayenne
- ostra papryka
- słodka papryka
- oregano
- kmin rzymski
- sól i pieprz
0
0
Sposób przygotowania:
- Na oliwie zeszklij cebulę, czosnek z dodatkiem kminu, chili, słodkiej i ostrej papryki.
- Dodaj wołowinę i smaż przez chwilę.
- Wrzuć pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu, następnie wrzuć pokrojoną paprykę, a na koniec fasolę.
- Gotuj na małym ogniu, aż mięso i papryka będą miękkie.
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, przepuść przez praskę, połącz z masłem, śmietaną serem, dopraw do smaku.
- Mięso przełóż do żaroodpornej formy, przykryj puree i zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".
Autor przepisu Ania Starmach.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.