zamknij

Zapiekanka z chilli con carne

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Ostra propozycja na kolację
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/ DDTVNZapiekanka z chilli con carne

Składniki

  •  puree:
  • 600 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  •  sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 70 g tartego twardego żółtego sera
  •  chili con carne:
  • 600 g  mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  •  oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 100 ml bulionu warzywnego
  •  chili pieprz Cayenne
  •  ostra papryka
  •  słodka papryka
  •  oregano
  •  kmin rzymski
  •  sól i pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Na oliwie zeszklij cebulę, czosnek z dodatkiem kminu, chili, słodkiej i ostrej papryki.
  • Dodaj wołowinę i smaż przez chwilę.
  • Wrzuć pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu, następnie wrzuć pokrojoną paprykę, a na koniec fasolę.
  • Gotuj na małym ogniu, aż mięso i papryka będą miękkie.
  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, przepuść przez praskę, połącz z masłem, śmietaną serem, dopraw do smaku.
  • Mięso przełóż do żaroodpornej formy, przykryj puree i zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu Ania Starmach.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix