zamknij

Zapiekanka z chilli con carne

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Ostra propozycja na kolację
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/ DDTVNZapiekanka z chilli con carne

Składniki

  •  puree:
  • 600 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  •  sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 70 g tartego twardego żółtego sera
  •  chili con carne:
  • 600 g  mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  •  oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 100 ml bulionu warzywnego
  •  chili pieprz Cayenne
  •  ostra papryka
  •  słodka papryka
  •  oregano
  •  kmin rzymski
  •  sól i pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Na oliwie zeszklij cebulę, czosnek z dodatkiem kminu, chili, słodkiej i ostrej papryki.
  • Dodaj wołowinę i smaż przez chwilę.
  • Wrzuć pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu, następnie wrzuć pokrojoną paprykę, a na koniec fasolę.
  • Gotuj na małym ogniu, aż mięso i papryka będą miękkie.
  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, przepuść przez praskę, połącz z masłem, śmietaną serem, dopraw do smaku.
  • Mięso przełóż do żaroodpornej formy, przykryj puree i zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu Ania Starmach.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix