zamknij

Zapiekanka z cukinii z kaszą jaglaną

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cukinia Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kuchnia Pięciu Przemian
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Lato w kuchni Pięciu Przemian" - Anna CzelejZapiekanka z cukinii z kaszą jaglaną

Składniki

  • O - 2 szklanki wrzątku
  • Z- 1 szklanka kaszy jaglanej
  • Z - 1 łyżeczka masła (do ugotowania kaszy)
  • Z - 2 jajka
  • Z- 2 łyżki masła
  • Z- 2 łyżeczki miodu
  • M- szczypta imbiru
  • W - szczypta soli
  • D - 1 cukinia średniej wielkości
  • D - 2 łyżki śmietany 18%
  • D - garść suszonej żurawiny
  • O - garść wędzonych śliwek
  • O - garść orzechów włoskich
  • Z - 1 łyżka pestek z dyni
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Wsyp kaszę do wrzątku, gotuj na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania wody.
  • Ubij pianę z białek, dodaj żółtka, ugotowaną kaszę jaglaną, masło, miód, imbir i sól.
  • Dodaj cukinię startą na tarce i śmietanę.
  • Składniki zmiksuj na pulchną masę, wlej do żaroodpornego naczynia, posyp żurawiną, śliwkami, orzechami i pestkami z dyni.
  • Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników- więcej o kuchni Pięciu Przemian w książce:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Sprawdź, na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian.

 

 

Inne przepisy z Kuchni Pięciu Przemian:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Po raz kolejny znajduje przepis z błędem. Zapiekanka z cukinii, która nie zawiera z cukinii i nawet kół wawrzy nie leżała. Trudno oceniać jakość przepisów skoro serwis nie zachęca do korzystania....

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ależ zawiera! (jako smak D). Starta cukinia jest mieszana z kaszą. Przepis - i owszem - zachęca oryginalnością.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          tvnpix