zamknij

Zapiekanka z kurczakiem

Przepis

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
cynamonn
Autor przepisu:
W migdałach pod serową pierzynką
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: NiezłaBabkaZapiekanka z kurczakiem

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki olej rzepakowy
  • łyżeczka miodu
  • klilkanaście świeżych listków bazylii
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyzki płatków migdałowych + na posypanie wierzchu
  • 50 g sera parmezan
  • 200 g sera ementaler
  • 130 g jogurtu naturalnego lub śmietany
  •  suszone oregano (ilość według upodobań)
  •  papryka mielona
  •  sól, pieprz kolorowy mielony
0
1

 

Sposób przygotowania:

 

  • Kurczaka pokrój w średnie kawałki, włóż do miski
  • Wlej 2 łyżki oleju, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i mieszaj
  • Następnie dosyp mąkę i połącz składniki
  • Po 5 minutach dodaj jogurt, miód oraz płatki migdałów. Mieszaj, przykryj i odstaw na 30 minut
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni na termoobieg
  • W tym czasie przygotuj pomidorki, które umieszczasz w miseczce, dodaj łyżkę oleju, oregano, sól i pieprz. Mieszaj i odstaw
  • Do naczynia żaroodpornego włóż naszego kurczaka w marynacie jogurtowej, równomiernie rozprowadzając po naczyniu
  • Następnie ścieraj ser ementaler, na końcu parmezan, dobrze przykrywając kurczaka
  • Posyp płatkami migdałowymi, ułóż pomidorki, listki bazylii, posyp oregano i odrobina pieprzu
  • Włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut, pod koniec zapiekania możesz włączyć opcje grilla aby przyrumienić ser
  • Po upieczeniu ułóż świeże listki bazylii
  • Możesz podawać wraz z bagietką i świeżą sałatą z winegretem. Smacznego :)
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

tvnpix