zamknij

Zapiekanka z kurczakiem

Przepis

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
cynamonn
Autor przepisu:
W migdałach pod serową pierzynką
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: NiezłaBabkaZapiekanka z kurczakiem

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki olej rzepakowy
  • łyżeczka miodu
  • klilkanaście świeżych listków bazylii
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyzki płatków migdałowych + na posypanie wierzchu
  • 50 g sera parmezan
  • 200 g sera ementaler
  • 130 g jogurtu naturalnego lub śmietany
  •  suszone oregano (ilość według upodobań)
  •  papryka mielona
  •  sól, pieprz kolorowy mielony
0
1

 

Sposób przygotowania:

 

  • Kurczaka pokrój w średnie kawałki, włóż do miski
  • Wlej 2 łyżki oleju, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i mieszaj
  • Następnie dosyp mąkę i połącz składniki
  • Po 5 minutach dodaj jogurt, miód oraz płatki migdałów. Mieszaj, przykryj i odstaw na 30 minut
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni na termoobieg
  • W tym czasie przygotuj pomidorki, które umieszczasz w miseczce, dodaj łyżkę oleju, oregano, sól i pieprz. Mieszaj i odstaw
  • Do naczynia żaroodpornego włóż naszego kurczaka w marynacie jogurtowej, równomiernie rozprowadzając po naczyniu
  • Następnie ścieraj ser ementaler, na końcu parmezan, dobrze przykrywając kurczaka
  • Posyp płatkami migdałowymi, ułóż pomidorki, listki bazylii, posyp oregano i odrobina pieprzu
  • Włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut, pod koniec zapiekania możesz włączyć opcje grilla aby przyrumienić ser
  • Po upieczeniu ułóż świeże listki bazylii
  • Możesz podawać wraz z bagietką i świeżą sałatą z winegretem. Smacznego :)
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

tvnpix