zamknij

Zapiekanka z kurczakiem

Przepis

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
cynamonn
Autor przepisu:
W migdałach pod serową pierzynką
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: NiezłaBabkaZapiekanka z kurczakiem

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki olej rzepakowy
  • łyżeczka miodu
  • klilkanaście świeżych listków bazylii
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyzki płatków migdałowych + na posypanie wierzchu
  • 50 g sera parmezan
  • 200 g sera ementaler
  • 130 g jogurtu naturalnego lub śmietany
  •  suszone oregano (ilość według upodobań)
  •  papryka mielona
  •  sól, pieprz kolorowy mielony
0
1

 

Sposób przygotowania:

 

  • Kurczaka pokrój w średnie kawałki, włóż do miski
  • Wlej 2 łyżki oleju, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i mieszaj
  • Następnie dosyp mąkę i połącz składniki
  • Po 5 minutach dodaj jogurt, miód oraz płatki migdałów. Mieszaj, przykryj i odstaw na 30 minut
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni na termoobieg
  • W tym czasie przygotuj pomidorki, które umieszczasz w miseczce, dodaj łyżkę oleju, oregano, sól i pieprz. Mieszaj i odstaw
  • Do naczynia żaroodpornego włóż naszego kurczaka w marynacie jogurtowej, równomiernie rozprowadzając po naczyniu
  • Następnie ścieraj ser ementaler, na końcu parmezan, dobrze przykrywając kurczaka
  • Posyp płatkami migdałowymi, ułóż pomidorki, listki bazylii, posyp oregano i odrobina pieprzu
  • Włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut, pod koniec zapiekania możesz włączyć opcje grilla aby przyrumienić ser
  • Po upieczeniu ułóż świeże listki bazylii
  • Możesz podawać wraz z bagietką i świeżą sałatą z winegretem. Smacznego :)
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix