zamknij

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Shepherd´s pie
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kulinarnamekka.comShepherd´s pie. Zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 marchwie
  • 2 selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 800 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina, wołowina z wieprzowiną… jak wolicie!)
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 600 ml wywaru z warzyw lub bulionu
  • 2 łyżeczki  skrobi ziemniaczanej
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  puree z batatów:
  • 3 duże bataty, ok. 1 kg
  • 50 g masła
  • 70 g śmietanki kremówki
  •  sól
  •  świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 2 garści świeżo startego parmezanu
  •  dodatkowo:
  • ok. 400 g zielonego groszku (może spokojnie być mrożony)
  • 2 łyżki masła
  • parę listków świeżej mięty
  •  sól
0
7

 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 180°C.
  • Cebulę obierz ze skóry, marchew umyj i obierz, seler umyj. Pokrój w małą kostkę.
  • Oliwę rozgrzej na patelni, pokrojone warzywa smaż na wolnym ogniu ok. 5 minut.
  • Dodaj mięso i zrumień je mieszaj szpatułką.
  • Kiedy mięso nabierze koloru, dodaj musztardę i koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
  • Zalej wywarem, dodaj grzyby, skrobię ziemniaczaną, wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem, gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut.
  • Bataty obierz, pokrój w równe kostki i ugotuj w osolonej wodzie.
  • Gotuj ok. 10-12 minut.
  • Odcedź, utłucz lub przeciśnij przez praskę, dodaj masło i śmietankę, dopraw gałką muszkatołową i dobrze wymieszaj.
  • Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, na wierzchu rozłóż puree z batatów, posyp przetartym serem.
  • Piecz ok. 30 minut, następnie przełącz na funkcję grill, podwyższaj temperaturę i zrumień ser.
  • Zapiekankę wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 15 min.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj groszek, posól.
  • Smaż ok. 3 – 4 minut, ciągle mieszając.
  • Pod koniec posyp posiekaną miętą, wymieszaj.
  • Zapiekankę podawaj na podgrzanych talerzach z zielonym groszkiem.

Autor: Basia Ritz - kulianarnamekka.pl


 

Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
mirela_szymura
mirela_szymura

Wygląda baaardzo smakowicie!! mam nadzieję, że mi dziś wyjedzie równie smakowita...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Poniewaz przepadamy za zapiekankami wszelkiego rodzaju, na pewno wkrótce wypróbuje! Brzmi ineresujaco, tych skladników jeszcze razem nie zapiekalam. Bardzo jestem ciekawa, jak wyjdzie.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          No, rzeczywiście groszek fajnie wygląda.Wogóle te kolory są fajne! Pomysł z batatami też bardzo dobry. na 100% zrobię!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              ten groszek mnie intryguje, z pewnoscia doda wysmienitego smaku , super pomysl na cos innego i pysznego

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  ten zielony groszek mnie intryguje, napewno doda nieoczekiwanego smaku, dobry pomysl na cos innego

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      właśnie skończyłyśmy z kumpelą jeść dokładkę zapiekanki.... w prawdzie nasza dieta poszła w las, ale było wato. Polecam!!!! Pychota

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          To bedzie zapewnie wyprobowane ....

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Wyglada szalowo, jutro zabieram sie do pracy. :-)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  wspaniala alternatywa do codziennych obiadow... danie godne polecenia, rozplywa sie w ustach.. SMACZNEGO !!!!!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                      Przepis 22

                                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                      Podany na delikatnym puree

                                      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                      Krem z brokułów z łososiem

                                      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                      Chrupiące płatki owsiane

                                      Pyszne i proste śniadanie

                                      Puszyste ego Przepis 14

                                      Puszyste ego

                                      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                      Knedle ze śliwkami

                                      Przepis na słodki obiad

                                      Harira by Joseph Seeletso
                                      Przepis 61

                                      Harira by Joseph Seeletso

                                      Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                      Bifeki faszerowane serem feta

                                      Kotlety po grecku

                                      Bruschetta z fasolą
                                      Przepis 12

                                      Bruschetta z fasolą

                                      Specjalność Włochów na przystawkę

                                      tvnpix