zamknij

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Shepherd´s pie
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kulinarnamekka.comShepherd´s pie. Zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 marchwie
  • 2 selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 800 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina, wołowina z wieprzowiną… jak wolicie!)
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 600 ml wywaru z warzyw lub bulionu
  • 2 łyżeczki  skrobi ziemniaczanej
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  puree z batatów:
  • 3 duże bataty, ok. 1 kg
  • 50 g masła
  • 70 g śmietanki kremówki
  •  sól
  •  świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 2 garści świeżo startego parmezanu
  •  dodatkowo:
  • ok. 400 g zielonego groszku (może spokojnie być mrożony)
  • 2 łyżki masła
  • parę listków świeżej mięty
  •  sól
0
7

 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 180°C.
  • Cebulę obierz ze skóry, marchew umyj i obierz, seler umyj. Pokrój w małą kostkę.
  • Oliwę rozgrzej na patelni, pokrojone warzywa smaż na wolnym ogniu ok. 5 minut.
  • Dodaj mięso i zrumień je mieszaj szpatułką.
  • Kiedy mięso nabierze koloru, dodaj musztardę i koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
  • Zalej wywarem, dodaj grzyby, skrobię ziemniaczaną, wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem, gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut.
  • Bataty obierz, pokrój w równe kostki i ugotuj w osolonej wodzie.
  • Gotuj ok. 10-12 minut.
  • Odcedź, utłucz lub przeciśnij przez praskę, dodaj masło i śmietankę, dopraw gałką muszkatołową i dobrze wymieszaj.
  • Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, na wierzchu rozłóż puree z batatów, posyp przetartym serem.
  • Piecz ok. 30 minut, następnie przełącz na funkcję grill, podwyższaj temperaturę i zrumień ser.
  • Zapiekankę wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 15 min.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj groszek, posól.
  • Smaż ok. 3 – 4 minut, ciągle mieszając.
  • Pod koniec posyp posiekaną miętą, wymieszaj.
  • Zapiekankę podawaj na podgrzanych talerzach z zielonym groszkiem.

Autor: Basia Ritz - kulianarnamekka.pl


 

Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
mirela_szymura
mirela_szymura

Wygląda baaardzo smakowicie!! mam nadzieję, że mi dziś wyjedzie równie smakowita...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Poniewaz przepadamy za zapiekankami wszelkiego rodzaju, na pewno wkrótce wypróbuje! Brzmi ineresujaco, tych skladników jeszcze razem nie zapiekalam. Bardzo jestem ciekawa, jak wyjdzie.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          No, rzeczywiście groszek fajnie wygląda.Wogóle te kolory są fajne! Pomysł z batatami też bardzo dobry. na 100% zrobię!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              ten groszek mnie intryguje, z pewnoscia doda wysmienitego smaku , super pomysl na cos innego i pysznego

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  ten zielony groszek mnie intryguje, napewno doda nieoczekiwanego smaku, dobry pomysl na cos innego

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      właśnie skończyłyśmy z kumpelą jeść dokładkę zapiekanki.... w prawdzie nasza dieta poszła w las, ale było wato. Polecam!!!! Pychota

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          To bedzie zapewnie wyprobowane ....

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Wyglada szalowo, jutro zabieram sie do pracy. :-)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  wspaniala alternatywa do codziennych obiadow... danie godne polecenia, rozplywa sie w ustach.. SMACZNEGO !!!!!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                      Burgery z musztardą i boczkiem

                                      W klimacie amerykańskiego baru

                                      Śledzie Kasi Klich
                                      Przepis 34

                                      Śledzie Kasi Klich

                                      Śledź o korzennym posmaku

                                      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                      Chleb z płatkami owsianymi

                                      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                      Zupa tajska Kasi Klich
                                      Przepis 14

                                      Zupa tajska Kasi Klich

                                      Ogień w gardle!

                                      Chleb orzechowy Przepis 112

                                      Chleb orzechowy

                                      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                      Ryba w curry Przepis 15

                                      Ryba w curry

                                      Indie na talerzu

                                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                      Przepis 22

                                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                      Klasyka na twoim stole

                                      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                      Kotleciki z brzoskwiniami

                                      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                      tvnpix