zamknij

Zapiekanka z ryżu z zielonym groszkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kuchnia Pięciu Przemian
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "Lato w kuchni Pięciu Przemian" - Anna CzelejZapiekanka z ryżu z zielonym groszkiem

Składniki

  •  ryż:
  • O – 2 szklanki wrzątku
  • Z – 1 łyżeczka oliwy
  • M – 1 szklanka ryżu
  •  zapiekanka:
  • O – 1 garść wędzonych śliwek
  • Z – 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
  • M – 2 szklanki ugotowanego ryżu
  •  sos:
  • Z – 3 łyżki oliwy
  • Z- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • M – 2 ząbki czosnku
  • M - 1 łyżeczka rozmarynu
  •  W – sól do smaku
  • D – 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • D – 1 garść suszonej żurawiny
0
1

Sposób przygotowania:

  • Gotuj ryż pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody.
  • Przygotuj sos. Rozmieszaj oliwę z mąką ziemniaczaną, dodaj posiekany czosnek, rozmaryn, sól, ocet balsamiczny i dokładnie wymieszaj.
  • Do salaterki wsyp pokrojone śliwki, dodaj ugotowany ostudzony i odsączony groszek oraz ryż. Dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż do żaroodpornego naczynia. Zalej wcześniej przygotowanym sosem. Z wierzchu posyp suszoną żurawiną.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 25 minut.

 

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników- więcej o kuchni Pięciu Przemian w książce:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Sprawdź, na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian.

 

 

Inne przepisy z Kuchni Pięciu Przemian:


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix