zamknij

Zapiekanka z ryżu z zielonym groszkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kuchnia Pięciu Przemian
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "Lato w kuchni Pięciu Przemian" - Anna CzelejZapiekanka z ryżu z zielonym groszkiem

Składniki

  •  ryż:
  • O – 2 szklanki wrzątku
  • Z – 1 łyżeczka oliwy
  • M – 1 szklanka ryżu
  •  zapiekanka:
  • O – 1 garść wędzonych śliwek
  • Z – 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
  • M – 2 szklanki ugotowanego ryżu
  •  sos:
  • Z – 3 łyżki oliwy
  • Z- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • M – 2 ząbki czosnku
  • M - 1 łyżeczka rozmarynu
  •  W – sól do smaku
  • D – 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • D – 1 garść suszonej żurawiny
0
1

Sposób przygotowania:

  • Gotuj ryż pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody.
  • Przygotuj sos. Rozmieszaj oliwę z mąką ziemniaczaną, dodaj posiekany czosnek, rozmaryn, sól, ocet balsamiczny i dokładnie wymieszaj.
  • Do salaterki wsyp pokrojone śliwki, dodaj ugotowany ostudzony i odsączony groszek oraz ryż. Dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż do żaroodpornego naczynia. Zalej wcześniej przygotowanym sosem. Z wierzchu posyp suszoną żurawiną.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 25 minut.

 

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników- więcej o kuchni Pięciu Przemian w książce:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Sprawdź, na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian.

 

 

Inne przepisy z Kuchni Pięciu Przemian:


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix