zamknij

Zapiekanka z ziemniakami i serem pleśniowym

Przepis

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Zobacz, co zaproponował "hotspur"
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hotspurZapiekanka z ziemniakami, brokułami, serem pleśniowym, orzechami włoskimi w sosie śmietanowo-serowym

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 brokuły
  • 100g sera pleśniowego blue
  • 2 ząbki czosnku
  • 8-10 szt orzechów włoskich
  • garść łuskanych pestek słonecznika
  • 500 ml śmietany (12% + 18%)
  • 10 dag sera żółtego (np. gouda)
  • 1 słodka czerwona papryka
  • do smaku: sól, czarny pieprz, oregano
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 2 szczypty przyprawy: papryka słodka
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ustaw piekarnik, by nagrzał się do ok. 200°.
  • Przygotuj składniki: ziemniaki obieramy i gotujemy (w osolonej wodzie) na półmiękkie. Blanszuj brokuły (same "różyczki") - gotuj w osolonej wodzie (3-5 minut). Orzechy włoskie rozdrobnij, ser pleśniowy pokrusz lub pokrój na małe kawałki.
  • Sos do polania zapiekanki (do przygotowania przed zapiekaniem): żółty ser tarkuj na grubej tarce. Mieszaj dwie śmietany (12% i 18%), dodaj starty żółty ser, wyciśnij 2 ząbki czosnku, dodaj do smaku oregano, sól, pieprz – wszystko mieszamy i …sos gotowy :)
  • Lekko podgotowane ziemniaki pokrój na dość grube plasterki (talarki). Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Ułóż warstwę ziemniaków (pokrojone w talarki), na nie połóż zblanszowane różyczki brokułów. Posyp orzechami włoskimi, pestkami słonecznika i kawałkami sera pleśniowego. Na górę połóż warstwę ziemniaków. Całość polej (rozsmarowując łyżką) przygotowanym sosem śmietanowo-serowym. Posyp  delikatnie zmieloną słodką papryką. Zapiecz w rozgrzanym piekarniku ok. 30 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bez orzechów i slonecznika też jest ok

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Co z tą 1 papryką ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          smaczna i prosta w przygotowaniu. zapiekanie trochę trwa, ale warto poczekać - szczególnie, że rozchodzący się z piekarnika aromat naprawdę zachęca i pobudza kubki smakowe :)
          sprawdziłam, polecam!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Pudding z bagietki Przepis 17

              Pudding z bagietki

              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

              Knedle ze śliwkami

              Przepis na słodki obiad

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

              Kolorowa samba warzywna

              Zdrowe i pyszne danie

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

              Burgery z musztardą i boczkiem

              W klimacie amerykańskiego baru

              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

              Bifeki faszerowane serem feta

              Kotlety po grecku

              Śledzie Kasi Klich
              Przepis 34

              Śledzie Kasi Klich

              Śledź o korzennym posmaku

              tvnpix