zamknij

Zapiekanka ziemniaczana

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z koprem włoskim
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Zapiekanka ziemniaczana
Autor: kulinarni.pl/3tv Zapiekanka ziemniaczana

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 350 ml śmietany 36 %
  • 200 g sera cheddar
  • 100 g masła
  •  gałka muszkatołowa
  •  sól
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz i umyj. Wrzuć do malaksera który pokroi je na cienkie plasterki
  • Koper włoski oczyść i umyj. Posiekaj na drobne kawałki. Podsmaż na maśle, tak aby delikatnie się skarmelizował
  • Do garnka wrzuć ziemniaki i koper. Zalej śmietaną. Dopraw szczyptą soli i gałką muszkatołową. Delikatnie zamieszaj. Lekko podgotuj, tak żeby smaki dobrze się połączyły, dzięki temu ziemniaki się szybciej upieką
  • Wyłóż wszystko do wysmarowanej masłem formy. Wierzch posyp startym serem cheddar
  • Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż całość się dobrze zarumieni

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.

 

Electrolux
Autor: BBS Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix