zamknij

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pomysł na weekendową kolację
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Składniki

  • 800 g dużych ziemniaków do pieczenia
  • 2 pory
  • 2 łyżki masła
  • 150 g wędzonego boczku
  • 400 ml śmietany
  •  sól
  •  gałka muszkatołowa
  •  Pieprz świeżo mielony
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C (grzejnik górny i dolny).
  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry.
  • Usuń zieloną część pora, białą oczyść i pokrój w cienkie plastry.
  • Pora zeszklij na 1 łyżce masła.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Boczek pokrój na kawałki i ¾ dodaj do pora.
  • Naczynie do zapiekania wysmaruj pozostałym masłem i przełóż pory z boczkiem.
  • Następnie ułóż plastry ziemniaków.
  • Śmietanę wymieszaj z przyprawami i zalej nią ziemniaki.
  • Na wierzchu rozłóż pozostały boczek. Piecz w piekarniku około 45 minut.
  • Jeżeli w trakcie pieczenia wierzch zapiekanki będzie się zbyt mocno rumienił, przykryj zapiekankę folią aluminiową.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix