zamknij

Zapiekanka ziemniaczana z klopsami mięsnymi

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pomidorami, fasolką i serem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka ostrej papryki
  •  sól
  •  śieżo zmielony pieprz
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 0,75 kg ziemniaków
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • 100 g startego parmezanu
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz szalotki, czosnek i posiekaj drobno.
  • Wymiesza z mięsem, jajkiem, bułką tartą, oregano, papryką, solą i pieprzem.
  • Uformuj niewielkie pulpety i wstaw do lodówki.
  • Oczyść fasolkę i wrzuć do osolonego wrzątku na 5 minut.
  • Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.
  • Następnie odcedź i utrzyj na puree.
  • Wymieszaj ze śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem.
  • Wysyp do niego fasolkę z mięsnymi pulpetami.
  • Zalej całość mieszanką ziemniaczaną, nałóż gałązkę pomidorków i oprósz całość startym parmezanem.
  • Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika na 30 minut. Podawaj prosto z pieca.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam, szukając inspiracji w necie na zapiekankę ziemniaczaną. Wyszła ciekawa, bardzo smakowała nam z mężem. Polecam!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      tvnpix