zamknij

Zapiekanka ziemniaczana z klopsami mięsnymi

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pomidorami, fasolką i serem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka ostrej papryki
  •  sól
  •  śieżo zmielony pieprz
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 0,75 kg ziemniaków
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • 100 g startego parmezanu
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz szalotki, czosnek i posiekaj drobno.
  • Wymiesza z mięsem, jajkiem, bułką tartą, oregano, papryką, solą i pieprzem.
  • Uformuj niewielkie pulpety i wstaw do lodówki.
  • Oczyść fasolkę i wrzuć do osolonego wrzątku na 5 minut.
  • Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.
  • Następnie odcedź i utrzyj na puree.
  • Wymieszaj ze śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem.
  • Wysyp do niego fasolkę z mięsnymi pulpetami.
  • Zalej całość mieszanką ziemniaczaną, nałóż gałązkę pomidorków i oprósz całość startym parmezanem.
  • Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika na 30 minut. Podawaj prosto z pieca.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam, szukając inspiracji w necie na zapiekankę ziemniaczaną. Wyszła ciekawa, bardzo smakowała nam z mężem. Polecam!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      tvnpix