Zapiekanka ziemniaczana z klopsami mięsnymi
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcjiPomidorami, fasolką i serem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Składniki
- 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka ostrej papryki
- sól
- śieżo zmielony pieprz
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 0,75 kg ziemniaków
- 4 łyżki śmietany
- 1 szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- gałązka pomidorków koktajlowych
- 100 g startego parmezanu
0
0
Sposób przygotowania:
- Obierz szalotki, czosnek i posiekaj drobno.
- Wymiesza z mięsem, jajkiem, bułką tartą, oregano, papryką, solą i pieprzem.
- Uformuj niewielkie pulpety i wstaw do lodówki.
- Oczyść fasolkę i wrzuć do osolonego wrzątku na 5 minut.
- Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.
- Następnie odcedź i utrzyj na puree.
- Wymieszaj ze śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem.
- Wysyp do niego fasolkę z mięsnymi pulpetami.
- Zalej całość mieszanką ziemniaczaną, nałóż gałązkę pomidorków i oprósz całość startym parmezanem.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika na 30 minut. Podawaj prosto z pieca.
Zainspiruj nas
Komentarze (1)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Zrobiłam, szukając inspiracji w necie na zapiekankę ziemniaczaną. Wyszła ciekawa, bardzo smakowała nam z mężem. Polecam!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.