zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Zapiekanki z serem blue Castello

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
srk76
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://familijny.blox.plZapiekanki z serem blue Castello

Składniki

  • 1 bagietka
  • 100 g sera blue Castello
  • garść suszonych pomidorów
  • garść kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża sztuka cebula
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 300 ml octu winnego czerwonego
  • 1 mała sztuka papryczka chilli
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
5

Sposób przygotowania:

  • Ciekawa kompozycja smaków podkreślona aromatem pleśniowego sera warta spróbowania. Rozpoczynamy od przygotowania pysznego delikatnie karmelowego sosu cebulowego. Trwa to najdłużej więc w trakcie gdy sos będzie się redukował zrobimy wszystko to co nam do stworzenia przepysznych zapiekanek potrzeba. W garnuszku rozpuszczamy pół szklanki cukru. Chociaż rozpuszczenie to za dużo powiedziane.
  • Cukier ma puścić pierwsze "soki" - nie możemy dopuścić by zamienił się w karmel ponieważ sos po wystudzeniu nie ma nam się zamienić w lizaka. Gdy tylko zobaczymy pierwsze oznaki rozpuszczania się cukru dorzucamy do garnka 3 łyżki masła i posiekaną w piórka cebulę. Gdy masło się roztopi i temperatura ponownie wzrośnie dolewamy ocet winny. Gotujemy sos na bardzo małym ogniu aż się zredukuje - zrobi gęsty i ściemnieje.Może to zająć około 40 kilku minut. W między czasie przygotowujemy pastę którą wysmarujemy przeciętą wzdłuż na pół bagietkę. Siekamy drobno odsączone z zalewy kapary. Siekamy suszone pomidory. Starajcie się używać pomidorów suszonych, które nie mokły w żadnej zalewie.
  • Według mnie takie suche mają dużo więcej aromatu i pozostało w nich więcej słońca. Siekamy także drobno dwa ząbki czosnku i mieszamy wszystko z łyżką oliwy z oliwek tworząc gęstą pastę. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Amatorzy ostrego jedzenia powinni użyć jeszcze dodatkowo solidnej porcji posiekanej świeżej papryczki chilli.
  • Znajdą się wtedy na bułce wszystkie najważniejsze smaki. Bagietki smarujemy grubo przygotowaną pastą. Na wierzch kruszymy ser blue Castello i całość polewamy sporą łyżką podgrzanego sosu cebulowego. Układamy bagietki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez chwilę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Smacznego.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix