zamknij

Zdrowa pasta z awokado i ciecierzycy

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealna do ciemnego pieczywa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaZdrowa pasta z awokado i ciecierzycy

Składniki

  •  do wykończenia: owoce granatu, prażony sezam lub posiekana kolendra
  • 2 dojrzałe awokado
  • 200 g ciecierzycy
  •  sok z 1 limonki/cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  •  sól morska, pieprz, płatki chilli
0
0
  • Awokado przetnij wzdłuż na pół. Wyciągnij pestkę wbijając w nią nóż i przekręcając go o 90 stopni. Awokado obierz ze skórki i przełóż do miski wraz z resztą składników. Całość zmiksuj blenderem ręcznym aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  • Gotowy pasztet możesz posypać owocami granatu, sezamem lub kolendrą – w zależności od tego na co masz ochotę!
  • Jeżeli zamierzasz samodzielnie ugotować ciecierzycę, to najpierw należy ją namoczyć w garnku z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej (ok. 12 godzin). Po tym czasie przepłucz ciecierzycę na sitku pod bieżącą wodą, ponownie wsyp do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości ok. 2,5 godziny.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
monikacies

dodałam również ziarna sezamu do pasty. Pycha! dziękuje za inspirację :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      tvnpix