zamknij

Zdrowa pasta z awokado i ciecierzycy

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealna do ciemnego pieczywa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaZdrowa pasta z awokado i ciecierzycy

Składniki

  •  do wykończenia: owoce granatu, prażony sezam lub posiekana kolendra
  • 2 dojrzałe awokado
  • 200 g ciecierzycy
  •  sok z 1 limonki/cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  •  sól morska, pieprz, płatki chilli
0
0
  • Awokado przetnij wzdłuż na pół. Wyciągnij pestkę wbijając w nią nóż i przekręcając go o 90 stopni. Awokado obierz ze skórki i przełóż do miski wraz z resztą składników. Całość zmiksuj blenderem ręcznym aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  • Gotowy pasztet możesz posypać owocami granatu, sezamem lub kolendrą – w zależności od tego na co masz ochotę!
  • Jeżeli zamierzasz samodzielnie ugotować ciecierzycę, to najpierw należy ją namoczyć w garnku z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej (ok. 12 godzin). Po tym czasie przepłucz ciecierzycę na sitku pod bieżącą wodą, ponownie wsyp do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości ok. 2,5 godziny.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix