zamknij

Żeberka jagnięce Łapanowskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Grzegorz Łapanowski
Autor przepisu:
Poznaj alternatywę dla mięsa wieprzowego i wołowego!
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Żeberka jagnięce Łapanowskiego
Autor: 3tv/kulinarni.pl Żeberka jagnięce i puree Grzegorza Łapanowskiego

Składniki

  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 goździków
  • odrobina anyżu
  • odrobina chilli
  • do smażenia oliwa z oliwek
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
  • 1 kg żeberek jagnięcych
  • 1/2 kg topinambura
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 pomidor
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego w ziarnach
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 3 ząbki czosnku
0
18

Sposób przygotowania:

Żeberka:

Żeberka jagnięce pokrój na mniejsze kawałki. Karmelizuj żeberka na suchej patelni, kiedy będą miały złocisty kolor przełóż je do szybkowara, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora opalonego wcześniej nad gazem.

Na oliwie z oliwek podsmaż odrobinę czosnku. Kolejno obsmażaj: pokrojoną w kostkę cebulę i  drobno posiekane suszone śliwki. Aby gulasz był aromatyczny dodaj lekko posmażone ziarna kolendry, kminu rzymskiego, czosnku, chilli, odrobinę anyżu, goździków, listków laurowych i ziela angielskiego. Dorzuć wszystko do szybkowara i dodaj odrobinę wody, żeby mięso miało się w czym uduśić. Gotuj od 40 do 60 minut.

Puree:

Obierz topinambury, gotuj w osolonej wodzie przez ok. 30 min, aż będą bardzo miękkie. Ugotowane warzywa rozgnieć, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, śmietany kremówki, soli i pieprzu.

Na spodzie talerza ułóż puree. Następnie żeberka z warzywami. Dopraw solą i pieprzem, udekoruj świeżą kolendrą.

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ładnie do wszystko wygląda,ale prawda taka,że jeść nie ma co. Takie są żeberka,niestety :/

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      podobny do ziemniaka

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Gdzie można kupić topinambur na Śląsku i jak to smakuje ?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Łapa na prezydenta!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Pudding z bagietki Przepis 17

                  Pudding z bagietki

                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                  Tatar ze śledzia
                  Przepis 13

                  Tatar ze śledzia

                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                  Atletyczny kurczak

                  Pomysł na lekkie drugie danie

                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                  Orzechowy gangster z Bronxu

                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                  Szaszłyki wyborne

                  Nie tylko na sezon grillowy

                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                  Kotlety mielone na ostro

                  Nowa wersja znanego dania

                  Śledzie Kasi Klich
                  Przepis 34

                  Śledzie Kasi Klich

                  Śledź o korzennym posmaku

                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                  tvnpix