zamknij

Żeberka jagnięce Łapanowskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Grzegorz Łapanowski
Autor przepisu:
Poznaj alternatywę dla mięsa wieprzowego i wołowego!
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Żeberka jagnięce Łapanowskiego
Autor: 3tv/kulinarni.pl Żeberka jagnięce i puree Grzegorza Łapanowskiego

Składniki

  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 goździków
  • odrobina anyżu
  • odrobina chilli
  • do smażenia oliwa z oliwek
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
  • 1 kg żeberek jagnięcych
  • 1/2 kg topinambura
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 pomidor
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego w ziarnach
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 3 ząbki czosnku
0
18

Sposób przygotowania:

Żeberka:

Żeberka jagnięce pokrój na mniejsze kawałki. Karmelizuj żeberka na suchej patelni, kiedy będą miały złocisty kolor przełóż je do szybkowara, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora opalonego wcześniej nad gazem.

Na oliwie z oliwek podsmaż odrobinę czosnku. Kolejno obsmażaj: pokrojoną w kostkę cebulę i  drobno posiekane suszone śliwki. Aby gulasz był aromatyczny dodaj lekko posmażone ziarna kolendry, kminu rzymskiego, czosnku, chilli, odrobinę anyżu, goździków, listków laurowych i ziela angielskiego. Dorzuć wszystko do szybkowara i dodaj odrobinę wody, żeby mięso miało się w czym uduśić. Gotuj od 40 do 60 minut.

Puree:

Obierz topinambury, gotuj w osolonej wodzie przez ok. 30 min, aż będą bardzo miękkie. Ugotowane warzywa rozgnieć, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, śmietany kremówki, soli i pieprzu.

Na spodzie talerza ułóż puree. Następnie żeberka z warzywami. Dopraw solą i pieprzem, udekoruj świeżą kolendrą.

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ładnie do wszystko wygląda,ale prawda taka,że jeść nie ma co. Takie są żeberka,niestety :/

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      podobny do ziemniaka

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Gdzie można kupić topinambur na Śląsku i jak to smakuje ?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Łapa na prezydenta!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                  Sarna w wielkim mieście

                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                  Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                  Ryba w curry Przepis 15

                  Ryba w curry

                  Indie na talerzu

                  Champion cyklistów Przepis 16

                  Champion cyklistów

                  Niebanalna szarlotka

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Śledzie Kasi Klich
                  Przepis 34

                  Śledzie Kasi Klich

                  Śledź o korzennym posmaku

                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                  tvnpix