zamknij

Żeberka jagnięce po grecku

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 3 Ilość porcji
Proste i soczyste danie
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: BBSŻeberka jagnięce po grecku

Składniki

  • 1,5 kg  żeberek jagnięcych
  • 2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego oregano
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • 1 miks sałat
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g sera feta
  • do smaku sos winegre
0
8

Sposób przygotowania:

Wyciśnij sok z cytryn i wlej do miseczki, dodaj oliwę, zgnieciony czosnek, posiekane oregano, sól i pieprz. Natrzyj dokładnie żeberka marynatą, zawiń folią i odstaw na kilka godzin. Zdejmij z mięsa nadmiar marynaty i grilluj żeberka na rozgrzanym grillu lub piecz w nagrzanym piekarniku (w temp. 180 stopni), aż mięso żeberek nie jest miękkie i soczyste. W trakcie skrapiaj marynatą. Podawaj z ostrą sałatką: z cebulą, pomidorem, ogórkiem zielonym, serem feta i sosem.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
redakcja_kulinarni
redakcja_kulinarni

Proponujemy: piekarnik na 180 st C i pieczemy przez 1 h, Smacznego:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      1 h na żeberka jagnięce to chyba o 40 min za mało przy 180 st...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość
          • ~Gość:
          • 1 h na żeberka jagnięce to chyba o 40 min za mało przy 180 st...
          • rozwiń

          no różne szkoły;)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              A jaki czas pieczenia? A temperatura? Jak ktoś nigdy nie piekł żeberek to raczej niespecjalnie mu ten przepis pomoże.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                  Atletyczny kurczak

                  Pomysł na lekkie drugie danie

                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                  Pomidorki z karmelem i lodami

                  Deserowa wersja pomidora

                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                  Kaczka pływaczka

                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                  Corpus delicti końca lata

                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                  Przepis 66

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                  Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                  tvnpix