zamknij

Żeberka z grilla

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Uczta dla podniebienia! Zachęcamy do jedzenia palcami
Ugotowałem to!20
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeŻeberka z grilla

Składniki

  • 1kg  żeberek wieprzowych
  • pół cytryny
  • 2 łyżki  miodu
  • 1,5 łyżki  sosu Worcester
  • 1 łyżka  masła
  • ok. 1 łyżeczki  mielonego imbiru
  • ok. 1 łyżeczki  mielonej kolendry
  • 250g ketchupu
  • 1 ząbek  czosnku
0
7

Sposób przygotowania:

Wyłóż formę folią aluminiową. Do garnka wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj z miodem, sosem Worcester, masłem, imbirem, kolendrą i ketchupem. Obierz czosnek, posiekaj drobno i dodaj do marynaty. Zagotuj sos i zdejmij z ognia. Umyj żeberka i osusz papierowym ręcznikiem. Umieść żeberka w formie i posmaruj marynatą z obu stron. Zakryj folią aluminiową i odstaw na kilka godzin do lodówki. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla do 180 C i wstaw formę z żeberkami, nadal przykrytą folią. Piecz przez 1 godzinę. Następnie wyjmij z formy i ułóż bezpośrednio na ruszcie, posmaruj marynatą z blachy i piecz jeszcze ok. 1 godzinę. Upieczone żeberka podawaj pokrojone na mniejsze porcje.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Feri
Feri

przepis rewelacja :) polecam wszystkim :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      tvnpix