zamknij

Żeberka z grilla

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Uczta dla podniebienia! Zachęcamy do jedzenia palcami
Ugotowałem to!20
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeŻeberka z grilla

Składniki

  • 1kg  żeberek wieprzowych
  • pół cytryny
  • 2 łyżki  miodu
  • 1,5 łyżki  sosu Worcester
  • 1 łyżka  masła
  • ok. 1 łyżeczki  mielonego imbiru
  • ok. 1 łyżeczki  mielonej kolendry
  • 250g ketchupu
  • 1 ząbek  czosnku
0
7

Sposób przygotowania:

Wyłóż formę folią aluminiową. Do garnka wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj z miodem, sosem Worcester, masłem, imbirem, kolendrą i ketchupem. Obierz czosnek, posiekaj drobno i dodaj do marynaty. Zagotuj sos i zdejmij z ognia. Umyj żeberka i osusz papierowym ręcznikiem. Umieść żeberka w formie i posmaruj marynatą z obu stron. Zakryj folią aluminiową i odstaw na kilka godzin do lodówki. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla do 180 C i wstaw formę z żeberkami, nadal przykrytą folią. Piecz przez 1 godzinę. Następnie wyjmij z formy i ułóż bezpośrednio na ruszcie, posmaruj marynatą z blachy i piecz jeszcze ok. 1 godzinę. Upieczone żeberka podawaj pokrojone na mniejsze porcje.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Feri
Feri

przepis rewelacja :) polecam wszystkim :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      tvnpix