zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Zielona pełnoziarnista tarta ze szpinakiem, czosnkiem, mascarpone i fetą

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
sandra_dwojewska
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: sandra_dwojewskaZielona pełnoziarnista tarta ze szpinakiem, czosnkiem, mascarpone i fetą

Składniki

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 120 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 450 g drobnego mrożonego szpinaku
  • 250 g mascarpone
  • 150 g sera typu feta
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ok 2 łyżki oleju do smażenia
  • do smaku sól i pieprz
0
1

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce: mąkę (przesianą), jajko, masło, cukier, sól i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce prze 30 min. Fajnym patentem przy zagniataniu ciasta jest użycie albo specjalnego metalowego narzędzia do zagniatania albo, jeśli jak ja go nie posiadacie, ubijaka do ziemniaków :) Najpierw ubijamy ciasto metalowym narzędziem, a dłoni używamy dopiero pod koniec. Dzięki temu temperatura waszych dłoni nie ogrzeje zbytnio ciasta i będzie ono bardziej kruche. :)
  • Formę o średnicy 23-25 cm. smarujemy delikatnie masłem i posypujemy mąką. Tak przygotowaną blaszkę wylepiamy cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.) Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem/fasolą. Wstawiamy. do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min. Następnie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Następnie dodajemy szpinak i podsmażamy go, aż cała woda, którą warzywo puści, odparuje.
  • Odstawiamy do ostygnięcia. W misce delikatnie mieszamy ser feta. mascarpone i jogurt grecki. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek. Na końcu do masy serowej dodajemy przestudzony szpinak i mieszamy całość. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Tak przygotowany farsz przekładamy na podpieczony spód. Jeżeli zrobiliśmy więcej ciasta, można jeszcze zrobić na wierzchu tarty śliczną krateczkę :) Tartę zapiekamy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25-30 min. Genialnie smakuje z sosem czosnkowym ;) Smacznego! :)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

tvnpix