Zielona pełnoziarnista tarta ze szpinakiem, czosnkiem, mascarpone i fetą
Przepis konkursowy
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
sandra_dwojewskazobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 120 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 450 g drobnego mrożonego szpinaku
- 250 g mascarpone
- 150 g sera typu feta
- 100 g jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- ok 2 łyżki oleju do smażenia
- do smaku sól i pieprz
0
1
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce: mąkę (przesianą), jajko, masło, cukier, sól i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce prze 30 min. Fajnym patentem przy zagniataniu ciasta jest użycie albo specjalnego metalowego narzędzia do zagniatania albo, jeśli jak ja go nie posiadacie, ubijaka do ziemniaków :) Najpierw ubijamy ciasto metalowym narzędziem, a dłoni używamy dopiero pod koniec. Dzięki temu temperatura waszych dłoni nie ogrzeje zbytnio ciasta i będzie ono bardziej kruche. :)
- Formę o średnicy 23-25 cm. smarujemy delikatnie masłem i posypujemy mąką. Tak przygotowaną blaszkę wylepiamy cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.) Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem/fasolą. Wstawiamy. do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min. Następnie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Następnie dodajemy szpinak i podsmażamy go, aż cała woda, którą warzywo puści, odparuje.
- Odstawiamy do ostygnięcia. W misce delikatnie mieszamy ser feta. mascarpone i jogurt grecki. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek. Na końcu do masy serowej dodajemy przestudzony szpinak i mieszamy całość. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Tak przygotowany farsz przekładamy na podpieczony spód. Jeżeli zrobiliśmy więcej ciasta, można jeszcze zrobić na wierzchu tarty śliczną krateczkę :) Tartę zapiekamy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25-30 min. Genialnie smakuje z sosem czosnkowym ;) Smacznego! :)
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.