zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Zielona pełnoziarnista tarta ze szpinakiem, czosnkiem, mascarpone i fetą

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
sandra_dwojewska
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: sandra_dwojewskaZielona pełnoziarnista tarta ze szpinakiem, czosnkiem, mascarpone i fetą

Składniki

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 120 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 450 g drobnego mrożonego szpinaku
  • 250 g mascarpone
  • 150 g sera typu feta
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ok 2 łyżki oleju do smażenia
  • do smaku sól i pieprz
0
1

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce: mąkę (przesianą), jajko, masło, cukier, sól i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce prze 30 min. Fajnym patentem przy zagniataniu ciasta jest użycie albo specjalnego metalowego narzędzia do zagniatania albo, jeśli jak ja go nie posiadacie, ubijaka do ziemniaków :) Najpierw ubijamy ciasto metalowym narzędziem, a dłoni używamy dopiero pod koniec. Dzięki temu temperatura waszych dłoni nie ogrzeje zbytnio ciasta i będzie ono bardziej kruche. :)
  • Formę o średnicy 23-25 cm. smarujemy delikatnie masłem i posypujemy mąką. Tak przygotowaną blaszkę wylepiamy cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.) Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem/fasolą. Wstawiamy. do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min. Następnie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Następnie dodajemy szpinak i podsmażamy go, aż cała woda, którą warzywo puści, odparuje.
  • Odstawiamy do ostygnięcia. W misce delikatnie mieszamy ser feta. mascarpone i jogurt grecki. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek. Na końcu do masy serowej dodajemy przestudzony szpinak i mieszamy całość. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Tak przygotowany farsz przekładamy na podpieczony spód. Jeżeli zrobiliśmy więcej ciasta, można jeszcze zrobić na wierzchu tarty śliczną krateczkę :) Tartę zapiekamy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25-30 min. Genialnie smakuje z sosem czosnkowym ;) Smacznego! :)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix