zamknij

Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym, duszonymi pieczarkami i czarnym ryżem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Przepyszne połączenie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBS Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym , duszonymi pieczarkami i czarnym ryżem

Składniki

  •  zielone szparagi
  • 250 g pieczarek
  • 100 g czarnego ryżu
  •  sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  •  na sos:
  • 100 g masła
  • garść listków mięty
  •  sok z 1 cytryny
  •  sól i pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Szparagi płuczemy i odcinamy zdrewniałe końcówki tak około 1/3 szparagi od dołu.
  • Pieczarki oczyszczamy i razem ze szparagami przekładamy do worka do gotowania.
  • Zamykamy w urządzeniu do pakowania próżniowego. Wkładamy do piekarnika i z książki kucharskiej znajdującej się na wyświetlaczu wybieramy czas odpowiedni do gotowania delikatnych warzyw.
  • W moździerzu rozcieramy listki mięty.
  • Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy sól i pieprz.
  • Do rozpuszczonego masła dodajemy miętę i sok z cytryny, mieszamy a gdy się zagotuje wyłączamy i zdejmujemy z płyty.
  • W garnku zagotowujemy wodę ( dwie szklanki wody na 100 g ryżu ) i wsypujemy ryz gotujemy do wchłonięcia wody.
  • Szparagi i pieczarki po wyjęciu z piekarnika i rozcięciu worka, wykładamy na talerz i polewamy sosem cytrynowo miętowym, dodajemy ryż.
Galeria foto (7)

Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym

  • Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (1)
    Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (1)(1 z 7) Fot. BBS
  • Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (2)
    Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (2)(2 z 7) Fot. BBS
  • Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (3)
    Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (3)(3 z 7) Fot. BBS
  • Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (4)
    Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (4)(4 z 7) Fot. BBS
  • Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym  (5)
    Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (5)(5 z 7) Fot. BBS
  • Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (6)
    Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (6)(6 z 7) Fot. BBS
  • Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (7)
    Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (7)(7 z 7) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux (PIEKARNIK COMBISTEAM SOUSVIDE). Dzięki niemu poznasz sekret gotowania na miarę gwiazdki Michelin. Teraz dostępny w każdym domu.

Souse-vide to próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Dzięki temu zachowujemy smak i wartości odżywcze.

Electrolux
Autor: materiały promocyjne Electrolux

 

Electrolux
Autor: Electrolux Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix