zamknij

Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym, duszonymi pieczarkami i czarnym ryżem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Przepyszne połączenie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBS Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym , duszonymi pieczarkami i czarnym ryżem

Składniki

  •  zielone szparagi
  • 250 g pieczarek
  • 100 g czarnego ryżu
  •  sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  •  na sos:
  • 100 g masła
  • garść listków mięty
  •  sok z 1 cytryny
  •  sól i pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Szparagi płuczemy i odcinamy zdrewniałe końcówki tak około 1/3 szparagi od dołu.
  • Pieczarki oczyszczamy i razem ze szparagami przekładamy do worka do gotowania.
  • Zamykamy w urządzeniu do pakowania próżniowego. Wkładamy do piekarnika i z książki kucharskiej znajdującej się na wyświetlaczu wybieramy czas odpowiedni do gotowania delikatnych warzyw.
  • W moździerzu rozcieramy listki mięty.
  • Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy sól i pieprz.
  • Do rozpuszczonego masła dodajemy miętę i sok z cytryny, mieszamy a gdy się zagotuje wyłączamy i zdejmujemy z płyty.
  • W garnku zagotowujemy wodę ( dwie szklanki wody na 100 g ryżu ) i wsypujemy ryz gotujemy do wchłonięcia wody.
  • Szparagi i pieczarki po wyjęciu z piekarnika i rozcięciu worka, wykładamy na talerz i polewamy sosem cytrynowo miętowym, dodajemy ryż.
Galeria foto (7)

Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym

  • Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (1)
    Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (1)(1 z 7) Fot. BBS
  • Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (2)
    Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (2)(2 z 7) Fot. BBS
  • Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (3)
    Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (3)(3 z 7) Fot. BBS
  • Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (4)
    Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (4)(4 z 7) Fot. BBS
  • Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym  (5)
    Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (5)(5 z 7) Fot. BBS
  • Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (6)
    Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (6)(6 z 7) Fot. BBS
  • Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (7)
    Zielone szparagi z sosem miętowo cytrynowym (7)(7 z 7) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux (PIEKARNIK COMBISTEAM SOUSVIDE). Dzięki niemu poznasz sekret gotowania na miarę gwiazdki Michelin. Teraz dostępny w każdym domu.

Souse-vide to próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Dzięki temu zachowujemy smak i wartości odżywcze.

Electrolux
Autor: materiały promocyjne Electrolux

 

Electrolux
Autor: Electrolux Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix