zamknij

Zielone szpinakowe risotto

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pomysł na zdrowy ryż
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: foto: Piotr Żydownik/Republika Słoneczna w PoznaniuZielone szpinakowe risotto

Składniki

  • 3 szklanki ryżu Arborio
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
  • 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka suszonych pomidorów
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  •  wywar warzywny
  •  szpinak, świeży
  •  tymianek (opcjonalnie)
0
1

Sposób przygotowania:

Do tego przepisu potrzebujesz wcześniej przygotowany wywar warzywny.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę
  • Smaż cebulę na małym ogniu, aby się nie przypaliła. Wystarczy, że się zeszkli
  • Dodaj ryż i tymianek i smaż jakieś 4 minuty mieszając
  • Gdy ryż się zeszkli dodaj wino i groszek
  • W chwili gdy wino się wchłonie dodaj ciepły wywar chochla po chochli do momentu, aż uzyskamy miękkość ryżu al dente
  • Garść szpinaku blenduj z odrobiną bulionu, dodaj do ryżu
  • Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i tymianek
  • Kolejną dużą garść szpinaku pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do rissotto,  kiedy już będzie odpowiednio miękkie
  • Przed podaniem odstaw danie na 4 minuty by „odpoczęło”

* ryż arborio to specjalny gatunek ryżu, używany do risotto. Możesz go kupić w każdym dużym sklepie.

 

 

 

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Republice Słonecznej w Poznaniu.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix