zamknij

Zielone szpinakowe risotto

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pomysł na zdrowy ryż
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: foto: Piotr Żydownik/Republika Słoneczna w PoznaniuZielone szpinakowe risotto

Składniki

  • 3 szklanki ryżu Arborio
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
  • 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka suszonych pomidorów
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  •  wywar warzywny
  •  szpinak, świeży
  •  tymianek (opcjonalnie)
0
1

Sposób przygotowania:

Do tego przepisu potrzebujesz wcześniej przygotowany wywar warzywny.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę
  • Smaż cebulę na małym ogniu, aby się nie przypaliła. Wystarczy, że się zeszkli
  • Dodaj ryż i tymianek i smaż jakieś 4 minuty mieszając
  • Gdy ryż się zeszkli dodaj wino i groszek
  • W chwili gdy wino się wchłonie dodaj ciepły wywar chochla po chochli do momentu, aż uzyskamy miękkość ryżu al dente
  • Garść szpinaku blenduj z odrobiną bulionu, dodaj do ryżu
  • Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i tymianek
  • Kolejną dużą garść szpinaku pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do rissotto,  kiedy już będzie odpowiednio miękkie
  • Przed podaniem odstaw danie na 4 minuty by „odpoczęło”

* ryż arborio to specjalny gatunek ryżu, używany do risotto. Możesz go kupić w każdym dużym sklepie.

 

 

 

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Republice Słonecznej w Poznaniu.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix