zamknij

Ziemniaki dolfinki

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Francuski dodatek na obiad nie tylko dla dzieci
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsZiemniaki dolfinki

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 80 g masła
  • 150 g mąki
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
  • odrobina soli
  • do smażenia olej
0
2

Sposób przygotowania:

  • Wodę zagotuj z odrobiną soli i masłem. Garnek zdejmij z gazu i wsyp przesianą mąkę, wymieszaj.
  • Z powrotem postaw na ogniu, zmniejsz płomień i mieszaj tak długo aż masa zbije się w kulę.
  • Zdejmij z ognia i dodaj po jednym jajku.
  • Odstaw do wystudzenia. Ziemniaki obierz i ugotuj. Ugotowane przeciśnij przez praskę. Ciasto ptysiowe wymieszaj z puree ziemniaczanym.
  • Rozgrzej olej, uformuj małe kulki i smaż na zloty kolor. Podaj z pieczonym bądź duszonym mięsem.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix