zamknij

Ziemniaki w ziołach

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dodatek do mięsa lub sałaty
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "Jesień w Kuchni Pięciu Przemian" - Anna CzelejZiemniaki w ziołach

Składniki

  •  Z – ¾ szklanki oliwy
  •  Z - 1 kg małych ziemniaków
  •  M – 1 ząbek czosnku
  •  M - 2 gałązki rozmarynu
  •  M - 1 garść oregano
  •  M - 1 garstka bazylii
  •  W – sól do smaku
  •  D – 1 gałązka estragonu
  •  D - 1 garść suszonej żurawiny
  •  D - 1 garść zielonych oliwek
  •  O – 1 garść świeżego majeranku
  •  O - 1 łyżka świeżego koperku
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz ziemniaki, dokładnie umyj i osusz.
  • W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć ziemniaki.
  • Smaż na dużym ogniu przez 5 minut, następnie zmniejsz płomień, dodaj posiekany czosnek, rozmaryn, oregano, bazylię, sól i estragon.
  • Gotuj w oliwie pod przykryciem przez około 20 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaj żurawinę i oliwki, gotuj jeszcze chwilę.
  • Przed podaniem posyp majerankiem i koperkiem.

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Więcej o kuchni przemian przeczytasz w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"

Sprawdź, na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian.

Kuchnia Pięciu Przemian Newsy 820

Kuchnia Pięciu Przemian

Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu


 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix