zamknij

Ziemniaki w ziołach

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dodatek do mięsa lub sałaty
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "Jesień w Kuchni Pięciu Przemian" - Anna CzelejZiemniaki w ziołach

Składniki

  •  Z – ¾ szklanki oliwy
  •  Z - 1 kg małych ziemniaków
  •  M – 1 ząbek czosnku
  •  M - 2 gałązki rozmarynu
  •  M - 1 garść oregano
  •  M - 1 garstka bazylii
  •  W – sól do smaku
  •  D – 1 gałązka estragonu
  •  D - 1 garść suszonej żurawiny
  •  D - 1 garść zielonych oliwek
  •  O – 1 garść świeżego majeranku
  •  O - 1 łyżka świeżego koperku
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz ziemniaki, dokładnie umyj i osusz.
  • W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć ziemniaki.
  • Smaż na dużym ogniu przez 5 minut, następnie zmniejsz płomień, dodaj posiekany czosnek, rozmaryn, oregano, bazylię, sól i estragon.
  • Gotuj w oliwie pod przykryciem przez około 20 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaj żurawinę i oliwki, gotuj jeszcze chwilę.
  • Przed podaniem posyp majerankiem i koperkiem.

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Więcej o kuchni przemian przeczytasz w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"

Sprawdź, na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian.

Kuchnia Pięciu Przemian Newsy 820

Kuchnia Pięciu Przemian

Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu


 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix