zamknij

Ziołowe placuszki z kaszy manny

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
z pepperonatą
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsZiołowe placuszki z kaszy manny z pepperonatą

Składniki

  • Na placki:
  • 180 g kaszy manny
  • 500 ml  mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Na pepperonatę:
  • 3 duże papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 2 czerwone cebule
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże lub suszone oregano
  • sól i pieprz do smaku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Mleko ugotuj i powoli dosyp kaszę, cały czas mieszając, dodaj sól. Zmniejsz ogień, wymieszaj, aż kasza zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstaw z ognia, dodaj masło, rozmaryn i parmezan, wymieszaj i po częściowym ostudzeniu dodaj jajko.
  • Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub silikonową matą), wygładź, przykryj drugim kawałkiem papieru do pieczenia, rozwałkowuj na grubość ok. 1,5 cm i odstaw do całkowitego wystudzenia. Tuż przed podaniem wytnij foremką lub szklanką placuszki i smaż na gorącym oleju z obu stron na złoto.

Pepperonata:

  • Papryki umyj, osusz i włóż do piekarnika pod grill (obracaj co kilka minut - skórka na paprykach powinna stać się prawie czarna), po czym przełóż je do garnka, przykryj pokrywką i odstaw na kwadrans. Po tym czasie wyjmij papryki z garnka, zdejmij skórki oraz wyjmij gniazda nasienne. Paprykę pokrój na cienkie paski.
  • Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój drobno. Pomidory natnij, zalej wrzątkiem i po kilku minutach obierz ze skórki, wydrąż również środek pomidorów, a miąższ pokrój w cienkie paski.
    Na patelni rozgrzej oliwę, smaż cebulę i czosnek, aż do zeszklenia, dodaj paprykę, pomidory i oregano, zmniejsz ogień i duś ok. 20-30 minut, pod koniec dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Jeśli pomidory są kwaśne można zrównoważyć smak dodając szczyptę cukru.
  • Na każdym podsmażonym na złoto placuszku połóż łyżkę pepperonaty, możesz również udekorować całość pokruszonym serem kozim lub owczym.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix