zamknij

Ziołowe placuszki z kaszy manny

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
z pepperonatą
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsZiołowe placuszki z kaszy manny z pepperonatą

Składniki

  • Na placki:
  • 180 g kaszy manny
  • 500 ml  mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Na pepperonatę:
  • 3 duże papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 2 czerwone cebule
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże lub suszone oregano
  • sól i pieprz do smaku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Mleko ugotuj i powoli dosyp kaszę, cały czas mieszając, dodaj sól. Zmniejsz ogień, wymieszaj, aż kasza zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstaw z ognia, dodaj masło, rozmaryn i parmezan, wymieszaj i po częściowym ostudzeniu dodaj jajko.
  • Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub silikonową matą), wygładź, przykryj drugim kawałkiem papieru do pieczenia, rozwałkowuj na grubość ok. 1,5 cm i odstaw do całkowitego wystudzenia. Tuż przed podaniem wytnij foremką lub szklanką placuszki i smaż na gorącym oleju z obu stron na złoto.

Pepperonata:

  • Papryki umyj, osusz i włóż do piekarnika pod grill (obracaj co kilka minut - skórka na paprykach powinna stać się prawie czarna), po czym przełóż je do garnka, przykryj pokrywką i odstaw na kwadrans. Po tym czasie wyjmij papryki z garnka, zdejmij skórki oraz wyjmij gniazda nasienne. Paprykę pokrój na cienkie paski.
  • Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój drobno. Pomidory natnij, zalej wrzątkiem i po kilku minutach obierz ze skórki, wydrąż również środek pomidorów, a miąższ pokrój w cienkie paski.
    Na patelni rozgrzej oliwę, smaż cebulę i czosnek, aż do zeszklenia, dodaj paprykę, pomidory i oregano, zmniejsz ogień i duś ok. 20-30 minut, pod koniec dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Jeśli pomidory są kwaśne można zrównoważyć smak dodając szczyptę cukru.
  • Na każdym podsmażonym na złoto placuszku połóż łyżkę pepperonaty, możesz również udekorować całość pokruszonym serem kozim lub owczym.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix