zamknij

Ziołowe placuszki z kaszy manny

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
z pepperonatą
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsZiołowe placuszki z kaszy manny z pepperonatą

Składniki

  • Na placki:
  • 180 g kaszy manny
  • 500 ml  mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Na pepperonatę:
  • 3 duże papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 2 czerwone cebule
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże lub suszone oregano
  • sól i pieprz do smaku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Mleko ugotuj i powoli dosyp kaszę, cały czas mieszając, dodaj sól. Zmniejsz ogień, wymieszaj, aż kasza zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstaw z ognia, dodaj masło, rozmaryn i parmezan, wymieszaj i po częściowym ostudzeniu dodaj jajko.
  • Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub silikonową matą), wygładź, przykryj drugim kawałkiem papieru do pieczenia, rozwałkowuj na grubość ok. 1,5 cm i odstaw do całkowitego wystudzenia. Tuż przed podaniem wytnij foremką lub szklanką placuszki i smaż na gorącym oleju z obu stron na złoto.

Pepperonata:

  • Papryki umyj, osusz i włóż do piekarnika pod grill (obracaj co kilka minut - skórka na paprykach powinna stać się prawie czarna), po czym przełóż je do garnka, przykryj pokrywką i odstaw na kwadrans. Po tym czasie wyjmij papryki z garnka, zdejmij skórki oraz wyjmij gniazda nasienne. Paprykę pokrój na cienkie paski.
  • Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój drobno. Pomidory natnij, zalej wrzątkiem i po kilku minutach obierz ze skórki, wydrąż również środek pomidorów, a miąższ pokrój w cienkie paski.
    Na patelni rozgrzej oliwę, smaż cebulę i czosnek, aż do zeszklenia, dodaj paprykę, pomidory i oregano, zmniejsz ogień i duś ok. 20-30 minut, pod koniec dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Jeśli pomidory są kwaśne można zrównoważyć smak dodając szczyptę cukru.
  • Na każdym podsmażonym na złoto placuszku połóż łyżkę pepperonaty, możesz również udekorować całość pokruszonym serem kozim lub owczym.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix