Żołądkowa
Przepis
zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcjiTradycyjna polska zupa!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 1 udziec z inydka
- 1 skrzydło z indyka
- 800 g żołądków indyczych
- 1 włoszczyznę
- 1 cebule
- kilka sztuk liści laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- duża szczypta majeranku
- duże szczypty czerwonej, ostrej i słodkiej papryki
- odrobina imbiru
- szczypty soli i pieprzu
- łyżka octu winnego
0
0
- Mięso indyka gotuj do momentu, aż zmięknie, co jakiś czas zbierając szumy (tak, jak w trakcie gotowania rosołu)
- Obraną włoszczyznę dodaj do bulionu i gotuj około godziny.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- W międzyczasie wypłucz żołądki pod zimną wodą
- Gotuj żołądki około 3-4h w lekko osolonej wodzie.
- Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać.
- Żołądki zalej bulionem i gotuj w nim około godziny
- Dodaj do zupy pokrojone warzywa, marchew, pietruszkę, odrobinę selera.
- Dopraw solą, pieprzem, czerwoną papryczką słodką i ostrą do smaku, dużą szczyptą majeranku, odrobiną gałki muszkatołowej i szczyptą imbiru.
- Zupę zagęść zasmażką z mąki i masła (łyżka masła na łyżkę mąki).
Przepis pochodzi z programu "Ugotowani", gdzie zupę przygotował Jacek Szawioła.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.