zamknij

Żołądkowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tradycyjna polska zupa!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Żołądkowa

Składniki

  • 1 udziec z inydka
  • 1 skrzydło z indyka
  • 800 g żołądków indyczych
  • 1 włoszczyznę
  • 1 cebule
  • kilka sztuk liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • duża szczypta majeranku
  • duże szczypty czerwonej, ostrej i słodkiej papryki
  • odrobina imbiru
  • szczypty soli i pieprzu
  • łyżka octu winnego
0
0
  • Mięso indyka gotuj do momentu, aż zmięknie, co jakiś czas zbierając szumy (tak, jak w trakcie gotowania rosołu)
  • Obraną włoszczyznę dodaj do bulionu i gotuj około godziny.
  • Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • W międzyczasie wypłucz żołądki pod zimną wodą
  • Gotuj żołądki około 3-4h w lekko osolonej wodzie.
  • Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać.
  • Żołądki zalej bulionem i gotuj w nim około godziny
  • Dodaj do zupy pokrojone warzywa, marchew, pietruszkę, odrobinę selera.
  • Dopraw solą, pieprzem, czerwoną papryczką słodką i ostrą do smaku, dużą szczyptą majeranku, odrobiną gałki muszkatołowej i szczyptą imbiru.
  • Zupę zagęść zasmażką z mąki i masła (łyżka masła na łyżkę mąki).

Przepis pochodzi z programu "Ugotowani", gdzie zupę przygotował Jacek Szawioła.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix