zamknij

Żołądkowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tradycyjna polska zupa!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Żołądkowa

Składniki

  • 1 udziec z inydka
  • 1 skrzydło z indyka
  • 800 g żołądków indyczych
  • 1 włoszczyznę
  • 1 cebule
  • kilka sztuk liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • duża szczypta majeranku
  • duże szczypty czerwonej, ostrej i słodkiej papryki
  • odrobina imbiru
  • szczypty soli i pieprzu
  • łyżka octu winnego
0
0
  • Mięso indyka gotuj do momentu, aż zmięknie, co jakiś czas zbierając szumy (tak, jak w trakcie gotowania rosołu)
  • Obraną włoszczyznę dodaj do bulionu i gotuj około godziny.
  • Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • W międzyczasie wypłucz żołądki pod zimną wodą
  • Gotuj żołądki około 3-4h w lekko osolonej wodzie.
  • Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać.
  • Żołądki zalej bulionem i gotuj w nim około godziny
  • Dodaj do zupy pokrojone warzywa, marchew, pietruszkę, odrobinę selera.
  • Dopraw solą, pieprzem, czerwoną papryczką słodką i ostrą do smaku, dużą szczyptą majeranku, odrobiną gałki muszkatołowej i szczyptą imbiru.
  • Zupę zagęść zasmażką z mąki i masła (łyżka masła na łyżkę mąki).

Przepis pochodzi z programu "Ugotowani", gdzie zupę przygotował Jacek Szawioła.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix