zamknij

Zrazy wołowe z burakami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjnie i pysznie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Zrazy wołowe z burakami
Zrazy wołowe z burakami

Składniki

  • olej do smażenia
  • laska cynamonu
  • szczypta goździków
  • 1  cytryna
  • 1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki soku malinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże buraki
  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 kg rostbefu wołowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 kostka masła (1/2 do zrazów)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 2 ugotowane marchewki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 3 duże  kiszone ogórki
  • 3 duże cebule
0
3

Sposób przygotowania:

  • Oczyść wołowinę, pokrój w plastry i rozbij przez folię na cienkie kotlety.
  • Cebulę pokrój w paseczki i smaż na maśle, dodając pod koniec bułkę tartą.
  • Boczek, ogórki kiszone i marchewkę pokrój w słupki. Wołowinę smaruj musztardą i ułóż na wierzchu pokrojony wcześniej boczek, warzywa i cebulę z bułką. Na koniec - zwiń plastry mięsa, rozklepując boki tłuczkiem, by nie rozkleiły się podczas smażenia.
  • Oprusz mąką i włóż na rozgrzaną patelnię.
  • Zarumień z obu stron i przełóż do nagrzanego rondla. Zalej ciepłym bulionem, dodaj zioła i duś na małym ogniu około godziny.
  • Buraczki umyj, owiń folią spożywczą i wstaw do piekarnika na 180 stopni na około godzinę. Przestudzone buraki obierz i wydrąż kulkownicą. W rondelku roztop masło, dodaj posiekany czosnek. Wrzuć buraczane kulki, zalej je sokiem malinowym, sokiem z czarnej porzeczki, czerwonym winem i miodem.
  • Dodaj całą laskę cynamonu, goździki i trzy plastry cytryny. Duś na małym ogniu przez godzinę.

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa)

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix