zamknij

Zrazy wołowe z burakami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjnie i pysznie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Zrazy wołowe z burakami
Zrazy wołowe z burakami

Składniki

  • olej do smażenia
  • laska cynamonu
  • szczypta goździków
  • 1  cytryna
  • 1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki soku malinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże buraki
  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 kg rostbefu wołowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 kostka masła (1/2 do zrazów)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 2 ugotowane marchewki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 3 duże  kiszone ogórki
  • 3 duże cebule
0
3

Sposób przygotowania:

  • Oczyść wołowinę, pokrój w plastry i rozbij przez folię na cienkie kotlety.
  • Cebulę pokrój w paseczki i smaż na maśle, dodając pod koniec bułkę tartą.
  • Boczek, ogórki kiszone i marchewkę pokrój w słupki. Wołowinę smaruj musztardą i ułóż na wierzchu pokrojony wcześniej boczek, warzywa i cebulę z bułką. Na koniec - zwiń plastry mięsa, rozklepując boki tłuczkiem, by nie rozkleiły się podczas smażenia.
  • Oprusz mąką i włóż na rozgrzaną patelnię.
  • Zarumień z obu stron i przełóż do nagrzanego rondla. Zalej ciepłym bulionem, dodaj zioła i duś na małym ogniu około godziny.
  • Buraczki umyj, owiń folią spożywczą i wstaw do piekarnika na 180 stopni na około godzinę. Przestudzone buraki obierz i wydrąż kulkownicą. W rondelku roztop masło, dodaj posiekany czosnek. Wrzuć buraczane kulki, zalej je sokiem malinowym, sokiem z czarnej porzeczki, czerwonym winem i miodem.
  • Dodaj całą laskę cynamonu, goździki i trzy plastry cytryny. Duś na małym ogniu przez godzinę.

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa)

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix