Zrazy wołowe z burakami
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcjiTradycyjnie i pysznie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- olej do smażenia
- laska cynamonu
- szczypta goździków
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki soku malinowego
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże buraki
- 1 l bulionu wołowego
- 1 kg rostbefu wołowego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 kostka masła (1/2 do zrazów)
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki musztardy stołowej
- 2 ugotowane marchewki
- 100 g boczku wędzonego
- 3 duże kiszone ogórki
- 3 duże cebule
0
3
Sposób przygotowania:
- Oczyść wołowinę, pokrój w plastry i rozbij przez folię na cienkie kotlety.
- Cebulę pokrój w paseczki i smaż na maśle, dodając pod koniec bułkę tartą.
- Boczek, ogórki kiszone i marchewkę pokrój w słupki. Wołowinę smaruj musztardą i ułóż na wierzchu pokrojony wcześniej boczek, warzywa i cebulę z bułką. Na koniec - zwiń plastry mięsa, rozklepując boki tłuczkiem, by nie rozkleiły się podczas smażenia.
- Oprusz mąką i włóż na rozgrzaną patelnię.
- Zarumień z obu stron i przełóż do nagrzanego rondla. Zalej ciepłym bulionem, dodaj zioła i duś na małym ogniu około godziny.
- Buraczki umyj, owiń folią spożywczą i wstaw do piekarnika na 180 stopni na około godzinę. Przestudzone buraki obierz i wydrąż kulkownicą. W rondelku roztop masło, dodaj posiekany czosnek. Wrzuć buraczane kulki, zalej je sokiem malinowym, sokiem z czarnej porzeczki, czerwonym winem i miodem.
- Dodaj całą laskę cynamonu, goździki i trzy plastry cytryny. Duś na małym ogniu przez godzinę.
Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa)
"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.