zamknij

Zupa cebulowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Rozgrzeje Cię zimą
Ugotowałem to!50
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNZupa cebulowa

Składniki

  • 6 dużych cebul
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 1 l białego wytrawnego wina
  • 1 bulion warzywny (bulionetka)
  •  masło
  •  cytryny
  •  cukier
  •  ser Gruyer
  •  bagietka
0
8

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój na piórka i podsmaż na maśle aby zmiękła ale nie była brązowa.
  • Dodaj wyciśnięty czosnek, posiekaną dymkę i  smaż jeszcze 2 minuty.
  • Dodaj sok  z  1 cytryny, 2 łyżeczki cukru  i zalej białym winem.
  • Gotuj ok. 4-5 minut aby alkohol odparował, dolej bulionu wołowego ok. 1 litr , posól, dodaj pieprzu i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.
  • Serwuj w kokilkach (najlepiej kamionkowych); połóż na spód grzanki z bagietki (pokrojona w kromki bagietka), nalej zupę, połóż na wierzch grzanki z bagietki (kromki bagietki), posyp startym na grubych oczkach serem gruyere i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 C z funkcją grill.
  • Kokilki wyjmuj jak zobaczysz, że ser się roztopił.
  • Serwuj – uwaga– bardzo gorące!

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

to jaki w końcu rosół ma być? W składnikach jest warzywny, w przepisie wołowy

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dzisiaj robiłem tą zupę, jest genialna, wino dałem półsłodkie i bo takie miałem w domu ale i tak bardzo smaczna i faktycznie rozgrzewa :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Idealna na rozgrzanie, taką zupkę fajnie jest zapiec pod ciastem fancuskim(w lidlu jest fajne light), pyyyycha :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Babka ziemniaczana Przepis 27117

              Babka ziemniaczana

              Podlaski specjał

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              Carpaccio z buraków Kasi Klich
              Przepis 66

              Carpaccio z buraków Kasi Klich

              Wytworna wersja pospolitego warzywa

              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

              Chleb z płatkami owsianymi

              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

              Champion cyklistów Przepis 16

              Champion cyklistów

              Niebanalna szarlotka

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

              Knedle ze śliwkami

              Przepis na słodki obiad

              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

              Sarna w wielkim mieście

              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

              tvnpix