zamknij

Zupa cebulowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Rozgrzeje Cię zimą
Ugotowałem to!50
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNZupa cebulowa

Składniki

  • 6 dużych cebul
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 1 l białego wytrawnego wina
  • 1 bulion warzywny (bulionetka)
  •  masło
  •  cytryny
  •  cukier
  •  ser Gruyer
  •  bagietka
0
8

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój na piórka i podsmaż na maśle aby zmiękła ale nie była brązowa.
  • Dodaj wyciśnięty czosnek, posiekaną dymkę i  smaż jeszcze 2 minuty.
  • Dodaj sok  z  1 cytryny, 2 łyżeczki cukru  i zalej białym winem.
  • Gotuj ok. 4-5 minut aby alkohol odparował, dolej bulionu wołowego ok. 1 litr , posól, dodaj pieprzu i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.
  • Serwuj w kokilkach (najlepiej kamionkowych); połóż na spód grzanki z bagietki (pokrojona w kromki bagietka), nalej zupę, połóż na wierzch grzanki z bagietki (kromki bagietki), posyp startym na grubych oczkach serem gruyere i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 C z funkcją grill.
  • Kokilki wyjmuj jak zobaczysz, że ser się roztopił.
  • Serwuj – uwaga– bardzo gorące!

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

to jaki w końcu rosół ma być? W składnikach jest warzywny, w przepisie wołowy

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dzisiaj robiłem tą zupę, jest genialna, wino dałem półsłodkie i bo takie miałem w domu ale i tak bardzo smaczna i faktycznie rozgrzewa :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Idealna na rozgrzanie, taką zupkę fajnie jest zapiec pod ciastem fancuskim(w lidlu jest fajne light), pyyyycha :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

              Pizza godna królów

              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

              Kopytka Piotra Kucharskiego

              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Śledzie Kasi Klich
              Przepis 34

              Śledzie Kasi Klich

              Śledź o korzennym posmaku

              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

              Kolorowa samba warzywna

              Zdrowe i pyszne danie

              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

              Pomidorki z karmelem i lodami

              Deserowa wersja pomidora

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              tvnpix