zamknij

Zupa cebulowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Rozgrzeje Cię zimą
Ugotowałem to!50
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNZupa cebulowa

Składniki

  • 6 dużych cebul
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 1 l białego wytrawnego wina
  • 1 bulion warzywny (bulionetka)
  •  masło
  •  cytryny
  •  cukier
  •  ser Gruyer
  •  bagietka
0
8

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój na piórka i podsmaż na maśle aby zmiękła ale nie była brązowa.
  • Dodaj wyciśnięty czosnek, posiekaną dymkę i  smaż jeszcze 2 minuty.
  • Dodaj sok  z  1 cytryny, 2 łyżeczki cukru  i zalej białym winem.
  • Gotuj ok. 4-5 minut aby alkohol odparował, dolej bulionu wołowego ok. 1 litr , posól, dodaj pieprzu i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.
  • Serwuj w kokilkach (najlepiej kamionkowych); połóż na spód grzanki z bagietki (pokrojona w kromki bagietka), nalej zupę, połóż na wierzch grzanki z bagietki (kromki bagietki), posyp startym na grubych oczkach serem gruyere i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 C z funkcją grill.
  • Kokilki wyjmuj jak zobaczysz, że ser się roztopił.
  • Serwuj – uwaga– bardzo gorące!

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

to jaki w końcu rosół ma być? W składnikach jest warzywny, w przepisie wołowy

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dzisiaj robiłem tą zupę, jest genialna, wino dałem półsłodkie i bo takie miałem w domu ale i tak bardzo smaczna i faktycznie rozgrzewa :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Idealna na rozgrzanie, taką zupkę fajnie jest zapiec pod ciastem fancuskim(w lidlu jest fajne light), pyyyycha :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

              Bifeki faszerowane serem feta

              Kotlety po grecku

              Gulasz z kopytkami Przepis 197

              Gulasz z kopytkami

              Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

              Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

              Champion cyklistów Przepis 16

              Champion cyklistów

              Niebanalna szarlotka

              Grillowany ser halloumi Przepis 41

              Grillowany ser halloumi

              Najlepszy podany z figami i orzechami

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              tvnpix