zamknij

Zupa cebulowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z bukietem garni
Ugotowałem to!29
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Ugotowani-przepisy uczestników programu" - wydawnictwo PascalZupa cebulowa

Składniki

  • 1l bulionu warzywnego
  • 4 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • bukiet garni  (tymianek, liść laurowy, natka pietruszki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 bułka
  • 80 g sera gruyere
  •  sól, pieprz
0
25

 

Sposób przygotowania:

Do przygotoania przepisu potrzebujesz wcześniej przygotowany bulion warzywny

  • Cebulę obierz, drobno posiekaj, smaż na złoto na maśle z oliwą
  • Oprósz mąką, doprowadź do jej zarumienienia
  • Wlej wino i opdarowuj na małym ogniu przez 5 minut
  • Zalej bulionem
  • Dopraw solą i pieprzem
  • Dodaj czosnek i bukiet z garni
  • Gotuj około 1 godziny- najpierw doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień
  • Po ugotowaniu wyjmim buket z garni
  • Bułkę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni bez tłuszczu na złoty kolor
  • Zupę przelej do miseczek, posyp grzankami i stastym serem
  • Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu aż ser się rozstopi
  • Dekoruj tymiankiem

Autor przepisu: Robert Borowksi

Przepis pochodzi z książki "Ugotowani- przepisy uczestników"- wydawnictwo Pascal

Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

opdarowuj?? staStym ???- noooo co nie ujmuje że zupa pyszna..:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      opdarowuj???

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          odparowuj.....literówka, czepiacie sie

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu .

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  na ile porcji jest ten przepis ?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      fajnie, że się zapieka, trzeba spróbować

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                          Takie ciasto rozweseli każdego

                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                          Przepis 22

                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                          Klasyka na twoim stole

                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                          Grillowany ser halloumi

                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                          Chleb z płatkami owsianymi

                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                          Efektowne i proste danie

                          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                          Kanapki ze smażoną makrelą

                          Idealne na śniadanie lub kolację

                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                          Bifeki faszerowane serem feta

                          Kotlety po grecku

                          tvnpix