zamknij

Zupa cebulowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z bukietem garni
Ugotowałem to!29
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Ugotowani-przepisy uczestników programu" - wydawnictwo PascalZupa cebulowa

Składniki

  • 1l bulionu warzywnego
  • 4 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • bukiet garni  (tymianek, liść laurowy, natka pietruszki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 bułka
  • 80 g sera gruyere
  •  sól, pieprz
0
25

 

Sposób przygotowania:

Do przygotoania przepisu potrzebujesz wcześniej przygotowany bulion warzywny

  • Cebulę obierz, drobno posiekaj, smaż na złoto na maśle z oliwą
  • Oprósz mąką, doprowadź do jej zarumienienia
  • Wlej wino i opdarowuj na małym ogniu przez 5 minut
  • Zalej bulionem
  • Dopraw solą i pieprzem
  • Dodaj czosnek i bukiet z garni
  • Gotuj około 1 godziny- najpierw doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień
  • Po ugotowaniu wyjmim buket z garni
  • Bułkę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni bez tłuszczu na złoty kolor
  • Zupę przelej do miseczek, posyp grzankami i stastym serem
  • Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu aż ser się rozstopi
  • Dekoruj tymiankiem

Autor przepisu: Robert Borowksi

Przepis pochodzi z książki "Ugotowani- przepisy uczestników"- wydawnictwo Pascal

Zainspiruj nas

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix