zamknij

Zupa cebulowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z bukietem garni
Ugotowałem to!29
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Ugotowani-przepisy uczestników programu" - wydawnictwo PascalZupa cebulowa

Składniki

  • 1l bulionu warzywnego
  • 4 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • bukiet garni  (tymianek, liść laurowy, natka pietruszki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 bułka
  • 80 g sera gruyere
  •  sól, pieprz
0
25

 

Sposób przygotowania:

Do przygotoania przepisu potrzebujesz wcześniej przygotowany bulion warzywny

  • Cebulę obierz, drobno posiekaj, smaż na złoto na maśle z oliwą
  • Oprósz mąką, doprowadź do jej zarumienienia
  • Wlej wino i opdarowuj na małym ogniu przez 5 minut
  • Zalej bulionem
  • Dopraw solą i pieprzem
  • Dodaj czosnek i bukiet z garni
  • Gotuj około 1 godziny- najpierw doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień
  • Po ugotowaniu wyjmim buket z garni
  • Bułkę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni bez tłuszczu na złoty kolor
  • Zupę przelej do miseczek, posyp grzankami i stastym serem
  • Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu aż ser się rozstopi
  • Dekoruj tymiankiem

Autor przepisu: Robert Borowksi

Przepis pochodzi z książki "Ugotowani- przepisy uczestników"- wydawnictwo Pascal

Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

opdarowuj?? staStym ???- noooo co nie ujmuje że zupa pyszna..:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      opdarowuj???

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          odparowuj.....literówka, czepiacie sie

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu .

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  na ile porcji jest ten przepis ?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      fajnie, że się zapieka, trzeba spróbować

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                          Gulasz z fasolki z zielonym chili

                          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                          Ryba w curry Przepis 15

                          Ryba w curry

                          Indie na talerzu

                          Champion cyklistów Przepis 16

                          Champion cyklistów

                          Niebanalna szarlotka

                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                          Przepis 22

                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                          Podany na delikatnym puree

                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                          Bruschetta z fasolą
                          Przepis 12

                          Bruschetta z fasolą

                          Specjalność Włochów na przystawkę

                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                          Zupa tajska Kasi Klich
                          Przepis 14

                          Zupa tajska Kasi Klich

                          Ogień w gardle!

                          tvnpix