zamknij

Zupa chrzanowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
hercik17
Autor przepisu:
Tradycyjna zupa na Twoim stole
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hercik17Zupa chrzanowa

Składniki

  • 160 g szynki włoskiej surowej
  • do smaku pieprz
  • 4 jajka
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 3 łyżki chrzanu
  • 6 ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • do smaku sól
0
0

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej masło.
  • Wrzuć drobno pokrojoną szynkę włoską oraz posiekaną w kostkę cebulę i podsmaż do zrumienienia. Dodaj do gotującego się bulionu.
  • Na tę samą patelnię wrzuć obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz pokrojony w plasterki czosnek.
  • Smaż przez chwilę, następnie przełóż do garnka z bulionem.
  • Dodaj majeranek i gotuj zupę pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.
  • Pod koniec gotowania dodaj do zupy chrzan i śmietanę, ponownie zagotowuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • W międzyczasie gotuj jajka na twardo.
  • Jajka obierz ze skorupki, przekrój na pół.
  • Na każdy talerz nałóż po 2 połówki jajka i nalej zupę.
  • Dekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Bammboosek

Do zupy chrzanowej dodałam ostatnio gotowaną szynkę zamiast wędzonki i muszę przyznać,że dzięki jej delikatności zupa była wyraźniejsza,a smakowała naprawdę znakomicie :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      tvnpix