zamknij

Zupa chrzanowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
z cebulą i majerankiem
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Zupa chrzanowa
Autor: "Pyszna Wielkanoc" Zupa chrzanowa

Składniki

  • 2 pory
  • 1/2 dużego selera
  • 2 korzenie  pietruszki
  • 2  cebule
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 litry wody
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek  czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz  do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskiego
  • 4 czarnego pieprzu
  • 3-4 łyżki  tartego chrzanu
  • jajka ugotowane na twardo  do dekoracji
0
26

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).

Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażyłeś boczek. Po kilku minutach przełóż warzywa do garnka, zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotuj około 20 minut po czym zmiksuj zupę blenderem. Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku. Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.

Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Na ile talerzy wystarczy ta ilość z przepisu?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Wyszła mi bardzo dobra. Trochę mocna ale ja taką lubię. Polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ja gotowałam całośc na białej kiełbasie. Z chlebem -super!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Nie dosyć, że śliczna dziewczyna, to jeszcze wspaniale gotuje.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  REWELACJA, jak u mamy:)))

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Super smaczna:)zrobilam i polecam.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Mega dobra :) Już od dawna o takiej marzyłam, tylko szukałam odpowiedniego przepisu. Dziękuję

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Babka ziemniaczana Przepis 27117

                              Babka ziemniaczana

                              Podlaski specjał

                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                              Przepis 1017

                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                              Najprostszy przepis na domową pizzę

                              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                              Sarna w wielkim mieście

                              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                              Chleb z płatkami owsianymi

                              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                              Grillowany ser halloumi Przepis 41

                              Grillowany ser halloumi

                              Najlepszy podany z figami i orzechami

                              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                              Kanapki ze smażoną makrelą

                              Idealne na śniadanie lub kolację

                              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                              Kolorowa samba warzywna

                              Zdrowe i pyszne danie

                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                              tvnpix