zamknij

Zupa chrzanowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
z cebulą i majerankiem
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Zupa chrzanowa
Autor: "Pyszna Wielkanoc" Zupa chrzanowa

Składniki

  • 2 pory
  • 1/2 dużego selera
  • 2 korzenie  pietruszki
  • 2  cebule
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 litry wody
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek  czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz  do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskiego
  • 4 czarnego pieprzu
  • 3-4 łyżki  tartego chrzanu
  • jajka ugotowane na twardo  do dekoracji
0
26

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).

Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażyłeś boczek. Po kilku minutach przełóż warzywa do garnka, zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotuj około 20 minut po czym zmiksuj zupę blenderem. Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku. Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.

Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Na ile talerzy wystarczy ta ilość z przepisu?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Wyszła mi bardzo dobra. Trochę mocna ale ja taką lubię. Polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ja gotowałam całośc na białej kiełbasie. Z chlebem -super!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Nie dosyć, że śliczna dziewczyna, to jeszcze wspaniale gotuje.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  REWELACJA, jak u mamy:)))

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Super smaczna:)zrobilam i polecam.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Mega dobra :) Już od dawna o takiej marzyłam, tylko szukałam odpowiedniego przepisu. Dziękuję

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                              Kociołek łososiowo-pomidorowy

                              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                              Kotleciki z brzoskwiniami

                              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                              Ryba w curry Przepis 15

                              Ryba w curry

                              Indie na talerzu

                              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                              Burgery z musztardą i boczkiem

                              W klimacie amerykańskiego baru

                              Kaczka pływaczka Przepis 30

                              Kaczka pływaczka

                              Kaczka i ziemniaki na słodko

                              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                              Krem z brokułów z łososiem

                              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                              Grillowany ser halloumi Przepis 41

                              Grillowany ser halloumi

                              Najlepszy podany z figami i orzechami

                              tvnpix