zamknij

Zupa grzybowa z grzanką czosnkową

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Skarby lasu w Twoim garnku
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsZupa grzybowa z grzanką czosnkową

Składniki

  • 1 mała bagietka francuska
  • 50 g grzybów suszonych porcini
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 500 g świeżych grzybów rożnego rodzaju (50g świeżych do grillowania)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka kilka gałązek tymianku
  • 1 serek mascarpone
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 750 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
  • do smaku sól i pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • W miseczce zalej wrzątkiem grzyby porcini i zostaw do namoczenia.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj świeże grzyby i smaż kilka minut.
  • Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku.
  • Po minucie dodaj posiekane grzyby porcini do patelni. Następnie podlej wodą, w której moczyły się grzyby. Smaż przez następne 20 minut do momentu wyparowania większości wody. Następnie dodaj wywar i zwiększ ogień. Gotuj na dużym ogniu przez 20 minut.
  • Po 20 minutach odlej polowe zupy i zmiksuj na puree i dodaj z powrotem do garnka. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę i 4-5 łyżek mascarpone. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
    Grzankę pokrój dość grubo. Grilluj na patelni bez dodatku oliwy. Następnie natrzyj 1 ząbkiem czosnku i skrop delikatnie oliwą.
    Podawaj ze starta skórką cytryny na wierzchu, grillowanymi grzybami oraz grillowaną grzanką i łyżeczką mascarpone.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix