zamknij

Zupa grzybowa z grzanką czosnkową

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Skarby lasu w Twoim garnku
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsZupa grzybowa z grzanką czosnkową

Składniki

  • 1 mała bagietka francuska
  • 50 g grzybów suszonych porcini
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 500 g świeżych grzybów rożnego rodzaju (50g świeżych do grillowania)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka kilka gałązek tymianku
  • 1 serek mascarpone
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 750 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
  • do smaku sól i pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • W miseczce zalej wrzątkiem grzyby porcini i zostaw do namoczenia.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj świeże grzyby i smaż kilka minut.
  • Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku.
  • Po minucie dodaj posiekane grzyby porcini do patelni. Następnie podlej wodą, w której moczyły się grzyby. Smaż przez następne 20 minut do momentu wyparowania większości wody. Następnie dodaj wywar i zwiększ ogień. Gotuj na dużym ogniu przez 20 minut.
  • Po 20 minutach odlej polowe zupy i zmiksuj na puree i dodaj z powrotem do garnka. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę i 4-5 łyżek mascarpone. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
    Grzankę pokrój dość grubo. Grilluj na patelni bez dodatku oliwy. Następnie natrzyj 1 ząbkiem czosnku i skrop delikatnie oliwą.
    Podawaj ze starta skórką cytryny na wierzchu, grillowanymi grzybami oraz grillowaną grzanką i łyżeczką mascarpone.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Zainspiruj nas

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix