zamknij

Zupa kokosowa z krewetkami

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Aromatyczna i ostra
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeZupa kokosowa z krewetkami

Składniki

  • 6 dymek
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 300 g pomidorów
  • 150 g krewetek, gotowych do przyrządzenia
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 300 ml mleka kokosowego, niesłodzonego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki lekkiego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
0
2

Sposób przygotowania:

Do tej zupy potrzebujesz wcześniej przygotowany bulion warzywny.

  • Umyj dymki, osusz i posiekaj drobno ich jaśniejsze części a zielone łodygi pokrój ukośnie w 3-4 cm pałeczki
  • Przekrój chilli wzdłuż na pół, usuń nasiona i posiekaj drobno
  • Zalej pomidory wrzątkiem, obierz ze skórek i posiekaj drobno, usuwając nasiona
  • Opłucz krewetki i odsącz
  • Rozgrzej olej w rondlu, podsmaż dymki razem z imbirem i chili
  • Po 3-4 minutach dodaj mleko i bulion
  • Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut
  • Następnie dodaj krewetki, pomidory i duś jeszcze 5 minut
  • Dopraw zupę sosem sojowym, sokiem z cytryny i podawaj udekorowaną zielonymi pałeczkami z dymki
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix