zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Zupa krem ze szpinaku z czosnkiem, niebieskim serem oraz grillowaną gruszką

Przepis konkursowy

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotowaniezpasja.pl/Zupa krem ze szpinaku z czosnkiem, niebieskim serem oraz grillowaną gruszką

Składniki

  • 0,5 kg liści szpinaku
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 150 g niebieskiego sera
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 4 gruszki
  • 0,75 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 l wody
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Na patelni podgrzej cukier (1 łyżka) z octem i dodaj dwie pokrojone w kostkę gruszki, przesmaż na maśle i zostaw do ostygnięcia. Szpinak opłukaj (zostaw do dekoracji kilka listków), sparz wrzątkiem i poszatkuj. Obierz i poszatkuj czosnek a następnie przesmaż na maśle wraz ze szpinakiem. Dodaj starty ser z niebieską pleśnią (100 gram) i śmietanę, gotuj aż się ser rozpuści.
  • Dodaj gruszkę przesmażoną w occie i cukrze oraz bulion i zmiksuj wszystko blenderem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W osobny garnku zagotuj wodę z 1 szklanką cukru i dodaj obrane oraz wydrążone z gniazd nasiennych dwie gruszki przekrojone na pół.
  • Podgotuj gruszki na pół twardo a następnie przesmaż na patelni grillowej aż pojawią się wyraźne paski od patelni grillowej. Na suchej patelni upraż płatki migdałów do lekkiego zarumienienia. Zupę dekoruj grillowanymi połówkami gruszki posypaną starty serem z niebieską pleśnią, płatkami migdałów oraz liśćmi szpinaku.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix