zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Zupa krem ze szpinaku z czosnkiem, niebieskim serem oraz grillowaną gruszką

Przepis konkursowy

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotowaniezpasja.pl/Zupa krem ze szpinaku z czosnkiem, niebieskim serem oraz grillowaną gruszką

Składniki

  • 0,5 kg liści szpinaku
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 150 g niebieskiego sera
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 4 gruszki
  • 0,75 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 l wody
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Na patelni podgrzej cukier (1 łyżka) z octem i dodaj dwie pokrojone w kostkę gruszki, przesmaż na maśle i zostaw do ostygnięcia. Szpinak opłukaj (zostaw do dekoracji kilka listków), sparz wrzątkiem i poszatkuj. Obierz i poszatkuj czosnek a następnie przesmaż na maśle wraz ze szpinakiem. Dodaj starty ser z niebieską pleśnią (100 gram) i śmietanę, gotuj aż się ser rozpuści.
  • Dodaj gruszkę przesmażoną w occie i cukrze oraz bulion i zmiksuj wszystko blenderem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W osobny garnku zagotuj wodę z 1 szklanką cukru i dodaj obrane oraz wydrążone z gniazd nasiennych dwie gruszki przekrojone na pół.
  • Podgotuj gruszki na pół twardo a następnie przesmaż na patelni grillowej aż pojawią się wyraźne paski od patelni grillowej. Na suchej patelni upraż płatki migdałów do lekkiego zarumienienia. Zupę dekoruj grillowanymi połówkami gruszki posypaną starty serem z niebieską pleśnią, płatkami migdałów oraz liśćmi szpinaku.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix