zamknij

Zupa miso

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjna japońska zupa
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Zupa miso
Autor: g.łapanowski/m.kwasek/j.kloskowski Łapanowski smakuje, cz. 7

Składniki

  • 1 l wody
  • 40 g suszonych alg wakame
  • 4-5 łyżek pasty miso
  • 100 g tofu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego bulionu dashi
  • 100 ml białego wina
  • mały pęczek szczypiorku
0
0

Przepis inspirowany podróżami Grzegorza Łapanowskiego.

Sposób przygotowania:

  • Algi wakame zalej 1 litrem wody. Zagotuj i wyjmij z wody.
  • Do wywaru dodaj dashi i pastę miso.
  • Gotuj przez kilka minut, przypraw białym winem.
  • Do miseczek nałóż pokrojony w  kostkę serek tofu oraz ugotowane algi.
  • Wszystko zalej bulionem miso shiru i posyp posiekanym drobno szczypiorkiem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ponoć po dodaniu pasty miso zupy nie można doprowadzić do wrzenia, więc jak to jest w końcu.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      no i gdzie ta zupa...?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          tvnpix