zamknij

Zupa miso

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjna japońska zupa
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Zupa miso
Autor: g.łapanowski/m.kwasek/j.kloskowski Łapanowski smakuje, cz. 7

Składniki

  • 1 l wody
  • 40 g suszonych alg wakame
  • 4-5 łyżek pasty miso
  • 100 g tofu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego bulionu dashi
  • 100 ml białego wina
  • mały pęczek szczypiorku
0
0

Przepis inspirowany podróżami Grzegorza Łapanowskiego.

Sposób przygotowania:

  • Algi wakame zalej 1 litrem wody. Zagotuj i wyjmij z wody.
  • Do wywaru dodaj dashi i pastę miso.
  • Gotuj przez kilka minut, przypraw białym winem.
  • Do miseczek nałóż pokrojony w  kostkę serek tofu oraz ugotowane algi.
  • Wszystko zalej bulionem miso shiru i posyp posiekanym drobno szczypiorkiem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ponoć po dodaniu pasty miso zupy nie można doprowadzić do wrzenia, więc jak to jest w końcu.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      no i gdzie ta zupa...?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          tvnpix