zamknij

Zupa pomidorowa z chlebem i soczewicą

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tani i smaczny posiłek
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsZupa pomidorowa z chlebem i soczewicą

Składniki

  • 200 g soczewicy np. zielonej
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 200 g czerstwego chleba razowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  puszki pomidorów
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 l wody
  • do smaku sól i pieprz
0
1

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę mocz przez 2-3 godziny. Następnie ugotuj aż będzie miękka.
  • Chleb pokrój w kostkę. Oliwę podgrzej na patelni. Dodaj chleb i usmaż aż będzie złoty. Przełóż do miseczki. Cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na oliwie z oliwek.
  • Dodaj pokrojony drobno czosnek. Dodaj soczewicę, pomidory, chleb, pietruszkę i bazylię. Gotuj około 15 minut. W tym czasie zagotuj wodę. Dodaj pod koniec gotowania. Wymieszaj wszystko razem. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj około 30 minut.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix