zamknij

Zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Jesienna zupa idealna dla Twojej pociechy i nie tylko
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsZupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 100 g  suszonych pomidorów
  • 750 ml bulionu warzywnego lub bulionu z kury
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina świeżego tymianku
  • 4 łyżki śmietany
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml wody
  • 150 g mąki
  • odrobina natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
0
6

Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników zrób ciasto, pod koniec dodaj drobno posiekaną pietruszką, smaż cienkie naleśniki około 1 min z każdej stronie, a następnie każdego z nich zwiń w cienki rulon i pokrój w cieniutkie paseczki - naleśnikowy makaron gotowy!
  • Pomidory przekrój na połówki, umieść w naczyniu żaroodpornym, między pomidory powkładaj ząbki czosnku, suszone pomidory, tymianek, całość posyp solą i pieprzem oraz odrobiną oliwy. Wstaw na 40 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
  • Po tym czasie wszystkie pomidory przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na puree, jeśli chcesz możesz je potem przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek i skórek. Tak powstały przecier pomidorowy połącz z bulionem, zagotuj dodaj śmietanę, podawaj z pietruszkowym makaronem.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix