zamknij

Zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Jesienna zupa idealna dla Twojej pociechy i nie tylko
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsZupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 100 g  suszonych pomidorów
  • 750 ml bulionu warzywnego lub bulionu z kury
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina świeżego tymianku
  • 4 łyżki śmietany
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml wody
  • 150 g mąki
  • odrobina natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
0
6

Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników zrób ciasto, pod koniec dodaj drobno posiekaną pietruszką, smaż cienkie naleśniki około 1 min z każdej stronie, a następnie każdego z nich zwiń w cienki rulon i pokrój w cieniutkie paseczki - naleśnikowy makaron gotowy!
  • Pomidory przekrój na połówki, umieść w naczyniu żaroodpornym, między pomidory powkładaj ząbki czosnku, suszone pomidory, tymianek, całość posyp solą i pieprzem oraz odrobiną oliwy. Wstaw na 40 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
  • Po tym czasie wszystkie pomidory przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na puree, jeśli chcesz możesz je potem przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek i skórek. Tak powstały przecier pomidorowy połącz z bulionem, zagotuj dodaj śmietanę, podawaj z pietruszkowym makaronem.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

tvnpix