zamknij

Zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Jesienna zupa idealna dla Twojej pociechy i nie tylko
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsZupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 100 g  suszonych pomidorów
  • 750 ml bulionu warzywnego lub bulionu z kury
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina świeżego tymianku
  • 4 łyżki śmietany
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml wody
  • 150 g mąki
  • odrobina natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
0
6

Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników zrób ciasto, pod koniec dodaj drobno posiekaną pietruszką, smaż cienkie naleśniki około 1 min z każdej stronie, a następnie każdego z nich zwiń w cienki rulon i pokrój w cieniutkie paseczki - naleśnikowy makaron gotowy!
  • Pomidory przekrój na połówki, umieść w naczyniu żaroodpornym, między pomidory powkładaj ząbki czosnku, suszone pomidory, tymianek, całość posyp solą i pieprzem oraz odrobiną oliwy. Wstaw na 40 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
  • Po tym czasie wszystkie pomidory przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na puree, jeśli chcesz możesz je potem przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek i skórek. Tak powstały przecier pomidorowy połącz z bulionem, zagotuj dodaj śmietanę, podawaj z pietruszkowym makaronem.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix