zamknij

Zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Jesienna zupa idealna dla Twojej pociechy i nie tylko
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsZupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 100 g  suszonych pomidorów
  • 750 ml bulionu warzywnego lub bulionu z kury
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina świeżego tymianku
  • 4 łyżki śmietany
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml wody
  • 150 g mąki
  • odrobina natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
0
6

Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników zrób ciasto, pod koniec dodaj drobno posiekaną pietruszką, smaż cienkie naleśniki około 1 min z każdej stronie, a następnie każdego z nich zwiń w cienki rulon i pokrój w cieniutkie paseczki - naleśnikowy makaron gotowy!
  • Pomidory przekrój na połówki, umieść w naczyniu żaroodpornym, między pomidory powkładaj ząbki czosnku, suszone pomidory, tymianek, całość posyp solą i pieprzem oraz odrobiną oliwy. Wstaw na 40 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
  • Po tym czasie wszystkie pomidory przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na puree, jeśli chcesz możesz je potem przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek i skórek. Tak powstały przecier pomidorowy połącz z bulionem, zagotuj dodaj śmietanę, podawaj z pietruszkowym makaronem.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

tvnpix