zamknij

Zupa rybna caldeirada

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wersji przepisu jest wiele – ten proponuje Pascal Brodnicki
Ugotowałem to!20
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Zupa rybna caldeirada
Zupa rybna caldeirada

Składniki

  • 1 ryba
  • 6 kromek chleba
  • 2 ziemniaki
  • pół czerwonej papryki
  • 1/3 zielonej papryki
  • 3/4 dużej cebuli
  • 2 pomidory
  • 1,5 litra wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • garść zielonej pietruszki
  • do smaku zioła
  • do smaku sól i pieprz
0
11

Caldeirada to typowa dla kuchni portugalskiej potrawa jednogarnkowa. Jej podstawą są różne rodzaje ryb, nierzadko dodaje się też owoce morza i kiełbaski chorizo. Mówi się, że przepisów na caldeiradę jest tyle ile domostw w Portugalii. To wersja Pascala Brodnickiego.

Sposób przygotowania:

  • Rybę (dorsza, okonia, tuńczyka) umyj i pokrój na małe kawałki.
  • Zostaw głowy. Na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek, pietruszkę i paprykę.
  • Dodaj pokrojone ziemniaki, pomidory, koncentrat pomidorowy i wino.
  • Następnie do garnka dolej wody i wrzuć rybie głowy. Całość zagotuj.
  • Delikatnie dokładaj kawałki ryby, zmniejsz ogień i poczekaj, aż woda wróci do wrzenia.
  • Na końcu przypraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz – dodaj zioła.
  • Podawaj z usmażonymi na oliwie z czosnkiem kostkami chleba i posiekaną pietruszką.
Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

tylko czemu głowa miała oczy (fu)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Z jednego tuńczyka z kilkoma głowami to zupy będzie na jakieś 100 osób :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Skąd ja mam wziąć jedną rybę z kilkoma głowami???

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              W Czarnobylu takie pływają

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Tak trzeba wyczyścić co najmniej z oczu ,ponieważ gotując z oczyma zupa staje się gorzka

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Nie chodzi o oczy - tylko o skrzela !!!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          czy glowy z ryby trzeba wyczyscic z oczu i skrzeli

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Zarówno z oczu jak i trzeba usunąć skrzela, trzeba dobrze oczyścić głowy ryb wewnątrz i zewnątrz

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                  Kotlety po grecku

                                  Bruschetta z fasolą
                                  Przepis 12

                                  Bruschetta z fasolą

                                  Specjalność Włochów na przystawkę

                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                  Przepis 14

                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                  Ogień w gardle!

                                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                  Orzechowy gangster z Bronxu

                                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                  Takie ciasto rozweseli każdego

                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                  Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                  tvnpix