zamknij

Zupa rybna caldeirada

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wersji przepisu jest wiele – ten proponuje Pascal Brodnicki
Ugotowałem to!20
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Zupa rybna caldeirada
Zupa rybna caldeirada

Składniki

  • 1 ryba
  • 6 kromek chleba
  • 2 ziemniaki
  • pół czerwonej papryki
  • 1/3 zielonej papryki
  • 3/4 dużej cebuli
  • 2 pomidory
  • 1,5 litra wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • garść zielonej pietruszki
  • do smaku zioła
  • do smaku sól i pieprz
0
11

Caldeirada to typowa dla kuchni portugalskiej potrawa jednogarnkowa. Jej podstawą są różne rodzaje ryb, nierzadko dodaje się też owoce morza i kiełbaski chorizo. Mówi się, że przepisów na caldeiradę jest tyle ile domostw w Portugalii. To wersja Pascala Brodnickiego.

Sposób przygotowania:

  • Rybę (dorsza, okonia, tuńczyka) umyj i pokrój na małe kawałki.
  • Zostaw głowy. Na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek, pietruszkę i paprykę.
  • Dodaj pokrojone ziemniaki, pomidory, koncentrat pomidorowy i wino.
  • Następnie do garnka dolej wody i wrzuć rybie głowy. Całość zagotuj.
  • Delikatnie dokładaj kawałki ryby, zmniejsz ogień i poczekaj, aż woda wróci do wrzenia.
  • Na końcu przypraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz – dodaj zioła.
  • Podawaj z usmażonymi na oliwie z czosnkiem kostkami chleba i posiekaną pietruszką.
Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

tylko czemu głowa miała oczy (fu)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Z jednego tuńczyka z kilkoma głowami to zupy będzie na jakieś 100 osób :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Skąd ja mam wziąć jedną rybę z kilkoma głowami???

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              W Czarnobylu takie pływają

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Tak trzeba wyczyścić co najmniej z oczu ,ponieważ gotując z oczyma zupa staje się gorzka

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Nie chodzi o oczy - tylko o skrzela !!!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          czy glowy z ryby trzeba wyczyscic z oczu i skrzeli

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Zarówno z oczu jak i trzeba usunąć skrzela, trzeba dobrze oczyścić głowy ryb wewnątrz i zewnątrz

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                  Kolorowa samba warzywna

                                  Zdrowe i pyszne danie

                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                  Przysmak młodości Przepis 137

                                  Przysmak młodości

                                  Kanapka idealna!

                                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                  Śledzie Kasi Klich
                                  Przepis 34

                                  Śledzie Kasi Klich

                                  Śledź o korzennym posmaku

                                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                  Knedle ze śliwkami

                                  Przepis na słodki obiad

                                  tvnpix