zamknij

Zupa szparagowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wiosna kuchni Pięciu Przemian
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Wiosna Pięciu Przemian" Anna CzelejZupa szparagowa

Składniki

  • O- 2 l wrzątku
  • O- 1 liść świeżego lubczyku
  • O- 1 garstka świeżego tymianku
  • O- 1 liść laurowy
  • Z- 1 łyżeczka masła
  • Z- 1/2 kg ziemniaków
  • Z- 1/2 czerwonej słodkiej papryki
  • Z- 1 kukurydza
  • Z- 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
  • M- 1 cebula
  • M- 1 ząbek czosnku
  • M- 1 garstka świeżego rozmarynu
  • M- szczypta czarnego pieprzu
  • M- 1 garść świeżego oregano
  • M- kilka liści świeżej bazylii
  • M- kilka liści selera
  • M- kilka listków mięty
  •  W- sól
  • D- kilka listków melisy
  • D- kilka listków świeżego estragonu
  • O- 1 garstka  świeżego majeranku
  • Z- 1/2 pęczka zielonych szparagów
0
1

 

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę
  • Dodaj wszystkie składniki w podanej kolejności
  • Gotuj zupę do chwili aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Pod koniec gotowania dodaj ½ pęczka zielonych szparagów
  • Gotuj jeszcze 5 minut.
  • Zupę można podawać ze śmietaną i koperkiem

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników- więcej o kuchni Pięciu Przemian w książce:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

 

Przepis z książki Anny Czelej "Wiosna kuchni pięciu przemian"

Kuchnia Pięciu Przemian Newsy 820

Kuchnia Pięciu Przemian

Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu

 

 



Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix