zamknij

Zupa szparagowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wiosna kuchni Pięciu Przemian
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Wiosna Pięciu Przemian" Anna CzelejZupa szparagowa

Składniki

  • O- 2 l wrzątku
  • O- 1 liść świeżego lubczyku
  • O- 1 garstka świeżego tymianku
  • O- 1 liść laurowy
  • Z- 1 łyżeczka masła
  • Z- 1/2 kg ziemniaków
  • Z- 1/2 czerwonej słodkiej papryki
  • Z- 1 kukurydza
  • Z- 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
  • M- 1 cebula
  • M- 1 ząbek czosnku
  • M- 1 garstka świeżego rozmarynu
  • M- szczypta czarnego pieprzu
  • M- 1 garść świeżego oregano
  • M- kilka liści świeżej bazylii
  • M- kilka liści selera
  • M- kilka listków mięty
  •  W- sól
  • D- kilka listków melisy
  • D- kilka listków świeżego estragonu
  • O- 1 garstka  świeżego majeranku
  • Z- 1/2 pęczka zielonych szparagów
0
1

 

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę
  • Dodaj wszystkie składniki w podanej kolejności
  • Gotuj zupę do chwili aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Pod koniec gotowania dodaj ½ pęczka zielonych szparagów
  • Gotuj jeszcze 5 minut.
  • Zupę można podawać ze śmietaną i koperkiem

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników- więcej o kuchni Pięciu Przemian w książce:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

 

Przepis z książki Anny Czelej "Wiosna kuchni pięciu przemian"

Kuchnia Pięciu Przemian Newsy 820

Kuchnia Pięciu Przemian

Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu

 

 



Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix