zamknij

Zupa z dyni z kaszą jaglaną

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Jesień w kuchni Pięciu Przemian
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Jesień w Kuchni Pięciu Przemian" - Anna CzelejZupa z dyni z kaszą jaglaną

Składniki

  •  O – 1 litr wrzątku
  •  Z – 1 łyżeczka masła
  •  Z-¼ szklanki kaszy jaglanej
  •  Z - 2 marchewki
  •  Z - ¼ średniej dyni
  •  M – 1 plasterek świeżego imbiru
  •  M - 1 łyżeczka chrzanu
  •  M - kilka ziarenek kardamonu
  •  W – szczypta soli
  •  D – 1 jabłko
  •  D - 2 łyżki śmietany
  •  D- 1 garść suszonej żurawiny
  •  O – 1 garść wędzonych śliwek
  •  Z – 1 garść rodzynek
  •  Z- 1 łyżka pestek dyni
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Wodę doprowadź do wrzenia.
  • Oczyść, umyj, pokrój warzywa z Przemiany Ziemi, dodaj do zupy razem z masłem i kaszą jaglaną.
  • Dodaj pozostałe składniki w podanej kolejności.
  • Gotuj przez około pół godziny, dodaj śmietanę, zmiksuj zupę, dodaj żurawinę, śliwki, rodzynki i pestki dyni.

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

 

Więcej o kuchni przemian przeczytasz w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"

Sprawdź, na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian.

Kuchnia Pięciu Przemian Newsy 820

Kuchnia Pięciu Przemian

Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu


 


 


Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

gotuj w tej kolejności jak jest w przepisie. Litery oznaczają poszczególne smaki i trzeba stosować się właśnie do tej kolejności.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      w ogole nieczytelny jest ten przepis. jakie warzywa a potem reszta w jakiej kolejnosci??? gdzie to jest opisane? zupa pewnie i smaczna ale ten kto wrzuca przepis powinien myslec o tych, ktorzy na te strone trafiaja pierwszy raz na przyklad....

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          tvnpix