zamknij

Żur na zakwasie Ryszarda Majewskiego

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Żeby zrobić dobry żur, najlepiej mieć własny zakwas
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Ryszard MajewskiŻur na zakwasie Ryszarda Majewskiego

Składniki

  • 1 średnia cebula żółta
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki śmietany 18% (opcjonalnie)
  •  sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • 4 małe grzyby suszone
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 2 sztuki (około 200 g) kiełbasy białej surowej
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kawałek pora
  • kawałek  selera
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia marchew
0
5
  • Namocz opłukane grzyby w zimnej wodzie i ugotuj je do miękkości, a następnie lekko rozdrabnij.
  • Ugotuj jajka na twardo.
  • Do odpowiedniej wielkości garnka wlej wodę na bulion.
  • Dodaj do niej pół obranej cebuli, dwa ząbki pokrojonego w grube plastry czosnku, sól, zielę angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Do takiego wywaru włóż białą kiełbasę (najlepiej własnej roboty), zmniejsz ogień i parz około 10 minut. Jeśli zobaczysz w kiełbasie pęcherzyki powietrza, przekłuj je szpilką.
  • Kiełbasę wyjmij i schłódź przed pokrojeniem w plasterki.
  • Do wywaru dodaj warzywa i gotuj około 1 godziny lub do ich miękkości. Przecedź wywar i dodaj do niego czysty zakwas. Zagotuj.

Przepis przygotował szef kuchni Ryszard Majewski, właściciel Akademii Smaków Ryszarda Majewskiego, gdzie odbywają się szkolenia, profesjonalne pokazy sztuki kulinarnej, gotowanie z samym szefem i jego teamem oraz kulinarne spotkania.

Komentarz szefa:

"Przygotowuję zupę, nie odcedzając jej z mąki żytniej, której używam jako naturalnego zagęszczacza. Nie przeszkadza mi ona. Pozostałą połówkę cebuli kroję w drobną kostkę i rumienię ją na rozgrzanym oleju.Dodaję ją do gotującej się na małym ogniu zupy wraz z grzybami. Te składniki dają mi ładny, ciemny kolor zupy. Żurek doprawiam chrzanem, czosnkiem roztartym z solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Podaję go w talerzu z plasterkami kiełbasy, cząstkami jajka i z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami słoninki ze zrumienioną cebulką, które serwuję na osobnym talerzu. Opcjonalnie, dla amatorów „białej wersji” podaję śmietanę".

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ROZDRABNIJ!!!!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ten chrzan zapsul smakkkkkkkkkkk

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          tvnpix