zamknij

Żur na zakwasie Ryszarda Majewskiego

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Żeby zrobić dobry żur, najlepiej mieć własny zakwas
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Ryszard MajewskiŻur na zakwasie Ryszarda Majewskiego

Składniki

  • 1 średnia cebula żółta
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki śmietany 18% (opcjonalnie)
  •  sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • 4 małe grzyby suszone
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 2 sztuki (około 200 g) kiełbasy białej surowej
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kawałek pora
  • kawałek  selera
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia marchew
0
5
  • Namocz opłukane grzyby w zimnej wodzie i ugotuj je do miękkości, a następnie lekko rozdrabnij.
  • Ugotuj jajka na twardo.
  • Do odpowiedniej wielkości garnka wlej wodę na bulion.
  • Dodaj do niej pół obranej cebuli, dwa ząbki pokrojonego w grube plastry czosnku, sól, zielę angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Do takiego wywaru włóż białą kiełbasę (najlepiej własnej roboty), zmniejsz ogień i parz około 10 minut. Jeśli zobaczysz w kiełbasie pęcherzyki powietrza, przekłuj je szpilką.
  • Kiełbasę wyjmij i schłódź przed pokrojeniem w plasterki.
  • Do wywaru dodaj warzywa i gotuj około 1 godziny lub do ich miękkości. Przecedź wywar i dodaj do niego czysty zakwas. Zagotuj.

Przepis przygotował szef kuchni Ryszard Majewski, właściciel Akademii Smaków Ryszarda Majewskiego, gdzie odbywają się szkolenia, profesjonalne pokazy sztuki kulinarnej, gotowanie z samym szefem i jego teamem oraz kulinarne spotkania.

Komentarz szefa:

"Przygotowuję zupę, nie odcedzając jej z mąki żytniej, której używam jako naturalnego zagęszczacza. Nie przeszkadza mi ona. Pozostałą połówkę cebuli kroję w drobną kostkę i rumienię ją na rozgrzanym oleju.Dodaję ją do gotującej się na małym ogniu zupy wraz z grzybami. Te składniki dają mi ładny, ciemny kolor zupy. Żurek doprawiam chrzanem, czosnkiem roztartym z solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Podaję go w talerzu z plasterkami kiełbasy, cząstkami jajka i z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami słoninki ze zrumienioną cebulką, które serwuję na osobnym talerzu. Opcjonalnie, dla amatorów „białej wersji” podaję śmietanę".

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ROZDRABNIJ!!!!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ten chrzan zapsul smakkkkkkkkkkk

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          tvnpix