zamknij

Żurek na grzybowym wywarze Piotra Kucharskiego

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Prosty przepis na tradycyjną zupę
Ugotowałem to!20
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: Studioo Małgorzata KujdaŻurek na grzybowym wywarze Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 2 litry wody
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 200 g wędzonego boczku
  • 300 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
0
12

Sposób przygotowania:

Wodę wlej do garnka, dodaj suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotuj około 30 min. W tym czasie podsmaż na patelni pokrojone w kostkę: boczek, kiełbasę i cebulę. Dodaj do wywaru. Następnie dodaj zakwas oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą, pieprzem i majerankiem, doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut. Podawaj z gotowanym na twardo jajkiem i kromką żytniego chleba na zakwasie.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nigdy nie dodaję kiełbasy, boczku itd., bo to psuje smak grzybowy. Grzyby, to najlepiej borowiki - wtedy smak jest najlepszy. Ale muszą być miękkie po ugotowaniu. Można albo dłużej gotować, albo wcześniej namoczyć. To drugie jest konieczne w przypadku niedokładnie oczyszczonych przed suszeniem grzybów, jeśli nie chcemy czuć piasku w... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ugotowałem, troszkę za dużo w przepisie grzybów. Boczek zbędny, a w zamian dorzuciłbym ziemniaka

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          afiozo23

          jak zrobic dobry zakwas na gesty zur? help

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

              Chrupiące płatki owsiane

              Pyszne i proste śniadanie

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
              Przepis 1017

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

              Najprostszy przepis na domową pizzę

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

              Podany na delikatnym puree

              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

              Bifeki faszerowane serem feta

              Kotlety po grecku

              Wiśniowy drift Przepis 102

              Wiśniowy drift

              Sernik z sosem wiśniowym

              Champion cyklistów Przepis 16

              Champion cyklistów

              Niebanalna szarlotka

              tvnpix