zamknij

Żurek na grzybowym wywarze Piotra Kucharskiego

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Prosty przepis na tradycyjną zupę
Ugotowałem to!20
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: Studioo Małgorzata KujdaŻurek na grzybowym wywarze Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 2 litry wody
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 200 g wędzonego boczku
  • 300 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
0
12

Sposób przygotowania:

Wodę wlej do garnka, dodaj suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotuj około 30 min. W tym czasie podsmaż na patelni pokrojone w kostkę: boczek, kiełbasę i cebulę. Dodaj do wywaru. Następnie dodaj zakwas oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą, pieprzem i majerankiem, doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut. Podawaj z gotowanym na twardo jajkiem i kromką żytniego chleba na zakwasie.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nigdy nie dodaję kiełbasy, boczku itd., bo to psuje smak grzybowy. Grzyby, to najlepiej borowiki - wtedy smak jest najlepszy. Ale muszą być miękkie po ugotowaniu. Można albo dłużej gotować, albo wcześniej namoczyć. To drugie jest konieczne w przypadku niedokładnie oczyszczonych przed suszeniem grzybów, jeśli nie chcemy czuć piasku w... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ugotowałem, troszkę za dużo w przepisie grzybów. Boczek zbędny, a w zamian dorzuciłbym ziemniaka

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          afiozo23

          jak zrobic dobry zakwas na gesty zur? help

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

              Orzechowy gangster z Bronxu

              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

              Kotleciki z brzoskwiniami

              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

              Babka ziemniaczana Przepis 27117

              Babka ziemniaczana

              Podlaski specjał

              Grillowany ser halloumi Przepis 41

              Grillowany ser halloumi

              Najlepszy podany z figami i orzechami

              Przysmak młodości Przepis 137

              Przysmak młodości

              Kanapka idealna!

              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

              Burgery z musztardą i boczkiem

              W klimacie amerykańskiego baru

              tvnpix