zamknij

Żurek w chlebie

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Świetny pomysł na rodzinny obiad
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Żurek w chlebie
Autor: Smaki miasta/tvn warszawa Żurek w chlebie

Składniki

  • 1/2 kg wędzonych kości wieprzowych
  • 1 włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 2 chlebki razowe
  • 2 butelki zakwasu na żurek
  • 100 g tartego chrzanu
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 kg białej kiełbasy
  • 20 g  suszonych grzybów
  • 5 ząbków czosnku
  • odrobina majeranku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka jaj na twardo
0
3

Sposób przygotowania:

  • Kości, włoszczyznę, spalone na ogniu połówki cebuli, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy gotuj na wolnym ogniu przez przynajmniej godzinę.
  • Odcedź wszystko pozostawiając czysty bulion. Sparz w nim kiełbasę i grzyby suszone, pozostawiając w wywarze na około 10 minut, następnie wszystko wyłów.
  • Dolej zakwas na żurek i ponownie gotuj, by mąka z zakwasu się rozgotowała. Śmietanę mieszaj z majerankiem i zapraw gorącym wywarem. Całość wlej do garnka. Na koniec dopraw utartym świeżym chrzanem.
  • Sparzoną białą kiełbasę i grzyby pokrój i razem z ugotowanymi jajkami ułóż w wydrążonym chlebie.
  • Zalej żurkiem.

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa) - Gościniec Kołomyja

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

Zainspiruj nas

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix